Elly Euverman uit Tiel inventariseert rivierafval langs de Waal bij Ophemert in het kader van het project Schone Rivieren.
Elly Euverman uit Tiel inventariseert rivierafval langs de Waal bij Ophemert in het kader van het project Schone Rivieren. (Foto: Corien Remijn)

Gewapend met turflijst en afvalzakken

Ze hadden geen betere dag kunnen uitkiezen om rivierafval te inventariseren, want het is de warmste februaridag ooit gemeten. Elly Euverman en Corien Remijn lopen gewapend met turflijsten, afvalzakken en een meetlint langs de Waaloever nabij Ophemert. Net als honderden andere vrijwilligers van het project Schone Rivieren inventariseren ze twee keer per jaar het afval op een eigen tracé van 100 meter.

Door Corien Remijn

Ophemert - "Bij welke categorie zullen we dit zetten? Is het bouwmateriaal?" vraagt Elly aan haar onderzoeksmaatje terwijl ze een stukje met kunststof bekleed isolatiemateriaal omhoog houdt. Ondanks een uitgebreide training vooraf valt het niet altijd mee om alles in de juiste afvalgroep onder te brengen. "We vinden vooral kleine stukjes materiaal en dan kun je niet altijd zien waar het van afkomstig is", licht Elly toe. Na kort overleg wordt haar vondst geturfd bij overige plastic en voor de zekerheid gefotografeerd voor de organisatie. Die mag het verder uitzoeken. De turflijst omvat meer dan 100 soorten afval, variërend van rietjes en injectiespuiten tot ondefinieerbare stukjes piepschuim.

Resultaten

Nadat lopend het goed zichtbare afval is geïnventariseerd, onderzoeken ze een bakje oppervlaktezand op granulaten: kleine korreltjes industrieel plastic. Granulaten treffen ze vandaag niet aan, maar wel veel stukjes plastic folie, nylon touw en delen van pluizige doekjes. "Geen spannende vondsten", lacht Corien, "wel veel verpakkingen met een buitenlands opschrift." In de landelijke top 4 staan ondefinieerbare stukken plastic bovenaan, gevolgd door verpakkingen van snacks, drankblikjes en (delen van) plastic drankflessen. Landelijk worden langs Maas en Waal per 100 meter gemiddeld 224 stukken afval gevonden. De oogst van Elly en Corien komt daar met 209 objecten aardig bij in de buurt. Na vier uur speuren vertrekken ze naar huis om alle gegevens door te sturen aan de projectorganisatie. "Na dit onderzoek beginnen andere vrijwilligers met opruimacties. Wij komen hier pas weer in het najaar. En nu....koffie!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden