Foto:

Kunst op een oud kasboek uit Parijs

Hoe komt een pagina uit een Frans kasboek op een expositie in de Taveerne van Fort bij Asperen? Het antwoord op die vraag komt van kunstschilder Paul Parren uit Geldermalsen. Zijn expositie duurt nog tot en met 31 maart.

Door Karel van Koppen

Acquoy - Wie komt er nu op het idee om vanuit Parijs een tussen huisvuil gevonden oud kasboek mee te nemen? En dan ook nog de pagina's te gaan gebruiken voor schilderijen? Misschien alleen een kunstenaar met oog voor grafische vormgeving, zoals Paul Parren. Het kasboek heeft de oorlog zelfs nog meegemaakt.

Op de schilderijen die Paul op de losgescheurde bladzijden maakte, zijn data te zien uit bijvoorbeeld 1943 en 1944. Sinistere jaartallen. De letters zijn zo mooi, dat zij gekalligrafeerd lijken. Zij vormen een mooi contrast met Pauls figuratieve werk in gemengde techniek met olie- en acrylverf en monotype.

Toevalstreffer

Dat Paul het honderden pagina's dikke kasboek vond, was een toevalstreffer. Pauls zoon, cineast Tamino Parren, onder meer bekend van films voor Omroep Gelderland en LingeFilm Geldermalsen, heeft bij de opening van de tentoonstelling het wonderlijke verhaal uit de doeken gedaan. Zijn vader was jarenlang docent aan het Grafisch Lyceum Utrecht. Tijdens een studiereis met studenten in Parijs trof hij op Boulevard Haussmann tussen zakken en dozen die klaarstonden voor de ophaaldienst een dik boek met harde omslag, ietwat gehavend, zwart/grijs en zonder opdruk. "Het bleek een kasboek op gelinieerd papier, genummerd en voorzien van data over de periode 1940-1950. Volgeschreven met pen en inkt in een vlot, puntig handschrift. Ik kon het niet laten liggen."

Thuis gebruikte hij het boek lange tijd vooral praktisch. "Door het enorme gewicht was het heel bruikbaar bij verlijmen." Pas veel later ontstond het idee om op de pagina's schilderijen te maken. "Daarmee sla ik een brug tussen deze tijd en de jaren waarin het kasboek is gebruikt."
Zo'n 40 van deze schilderijen zijn te zien in de Taveerne van Fort bij Asperen. Die tentoonstelling is opnieuw een kwestie van toeval. "Tijdens een Cultureel Café in De Beurs in Geldermalsen ontmoette ik Elly Fuchs, vrijwilligster bij het Fort en de Taveerne. In dat gesprek ontstond het idee van de expositie."

In de Taveerne bleek alleen plaats voor de kleinere formaten. "Maar in mijn atelier in Geldermalsen heb ik ook werken op groot formaat in dezelfde techniek." De Taveerne biedt een bijzondere entourage voor Pauls kasboekschilderijen. Zij combineren heel mooi met de wanden.

De kasboekkunst blijkt mensen aan te spreken. Paul heeft al een aantal van deze schilderijen verkocht. Ook op de expositie zijn ze te koop. Zo vindt een afgedankt kasboek uit Parijs een kunstzinnige weg naar Nederlandse huiskamers.

Zelf de kasboekkunst zien? Dat kan van woensdag tot en met zondag 11.00 tot 17.00 uur, Taveerne Fort bij Asperen, Langendijk 60.

Meer berichten