Tielse scholieren doen mee aan Klassieke Olympiaden in Hilversum

‘Ik ga een beetje sfeer proeven’, zei Lucas Buitenweg van het gymnasium, vijfde leerjaar van het Lingecollege toen hij hoorde dat hij mocht meedoen aan de Klassieke Olympiaden in Hilversum op 30 januari jl. Klasgenoot Amin Saddiki zag dat heel anders: ‘Ik ga om te winnen.’  Dit laatste past beter bij de olympische gedachte in de Oudheid. Winnen was belangrijker dan deelnemen.

Tiel - De olympiaden vonden plaats in het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. Daar vond de tweede ronde van de Klassieke Olympiaden plaats, een wedstrijd voor leerlingen van gymnasia over Griekse en Latijnse teksten. De jongens hebben zich verdiept in een drieduizend jaar oude mythe. Een godin legt een baby in de vuurgloed om hem onsterfelijk te maken. De moeder wordt boos. De onsterfelijkheid gaat niet door, maar de baby krijgt wel onvergankelijke eer. De godin moet tevreden worden gesteld. De jeugd ter plaatse moet schijnwedstrijden organiseren, en er wordt een tempel gebouwd.

Hoe raar die verhalen ook zijn, met een beetje fantasie kun je ze naar onze tijd halen. Die schijnwedstrijden, dat zijn natuurlijk de Klassieke Olympiaden. Winnaars en verliezers maken iets bijzonders mee waarbij onvergankelijke eer op het spel staat. De tempel is ons Lingecollege dat eind dit jaar in de verbouwing gaat. Er komt meer ruimte en zonlicht. Geen vuurgloed, maar de goden zullen het gymnasium hopelijk gunstig gezind zijn.

In Hilversum viel het Amin en Lucas niet mee. De opdrachten waren talrijk en zwaar. Lucas, een nuchter type, vond de creatieve opdracht onverwacht leuk. Ze moesten een brief schrijven van godin Persefone aan haar moeder, die naar haar op zoek was. Je inleven in emoties, daar ging het om. Op de terugweg kon docent Ike Strake wel meepraten, want ze had de toets kunnen zien bij een collega die hem had meegegrist uit het lokaal. Vlug naar Tiel, waar het Open Huis al gaande was. Voor belangstellenden was er veel te beleven, ook op de gymnasiumafdeling. Leerlingen kregen de kans om vijf tests te doen, waaronder het aantrekken van een toga. Ze kregen een diploma mee naar huis, onvergankelijke eer, en binnen wellicht kunnen we ze volgend schooljaar verwelkomen op het gymnasium van het Lingecollege.

Anton Simons, Docent klassieke talen, RSG LIngecollege

Meer berichten