Al een beetje in kerststemming vertellen Ali en Aart Donker over hun belevenissen bij de vrijwillige brandweer en de brand van Het Veerhuis op 1e Pinksterdag, 10 juni 1980.
Al een beetje in kerststemming vertellen Ali en Aart Donker over hun belevenissen bij de vrijwillige brandweer en de brand van Het Veerhuis op 1e Pinksterdag, 10 juni 1980. (Foto: )

Wandelen door het oude Haaften is genieten

De dorpen van de nieuwe gemeente West Betuwe hebben samen zoveel moois, waar inwoners best trots op mogen zijn. Haaften met zijn kleine 3000 inwoners aan de Waal straalt rust en gemoedelijkheid uit. Jammer dat van het kasteel Goudenstein alleen de toren over is. Mij werd verteld dat het in 1281 werd gebouwd en door Rudolf van Haeften werd bewoond. Tot het in 1672 door de Franse troepen van Lodewijk XIV werd verwoest, behoorde het landgoed aan het geslacht Van Haeften.

Door Cees Hoogteyling

Haaften - Van het kasteel is één hoektoren nog te zien. In 1968 werd de toren gerestaureerd en in 1975 verkocht aan de Stichting Vrienden der Gelderse Kastelen. In de loop der tijd is er rond de toren, die boven de huizen uitsteekt, gebouwd. In de kern van het oude Haaften staat een muziektent, die voor de herindeling door schilder Arjan Klijmij nog wordt geschilderd. Volgens hem is het oude deel van het dorp het mooiste stukje Haaften. De dijk, de Dreef, de prachtige oude boerderijen en de molen. "Dit hier straalt rust uit en het is een plaatje." In de nieuwbouw van het dorp spreken we Aart en Ali Donker. Ali is kraamverzorgster en vindt het een geweldig beroep, alleen een beetje uitstervend beroep zo vertelt ze. Aart is brandweerman van beroep, alleen nu met pensioen. Ze hebben ook wel een deel van hun leven in Hellouw gewoond, maar leefden in Haaften zo ze zeggen. Aart werkte als brandweerman in Rotterdam en daarnaast bij de vrijwillige brandweer in Haaften.

Het Veerhuis

De brand van Het Veerhuis aan de dijk op 10 juni 1984 heeft op hem de meeste indruk gemaakt. Aart vertelt of het gisteren is gebeurd: "Ik was amper thuis van mijn werk. Het was zaterdagnacht, eigenlijk eerste pinksterdag en de pieper ging af. Terwijl ik naar de auto ging zag ik het buiten al branden. Ik dacht eerst de hele dijk staat in brand. Ik had zo'n haast dat ik bijna met mijn auto van de dijk zou gaan. Toen hebben we daar twee dagen staan blussen. Het Veerhuis, wat restaurant en disco was, was helemaal verloren." Ali met de andere vrouwen van de brandweerlieden hebben twee dagen koffiegezet en gekookt voor de mannen. Volgens het bericht in het Reformatorisch Dagblad van 1977, dat de raad zich zorgen maakte over de overlast op zaterdagavonden van de jeugd, zal de omgeving er niet rauwig om geweest zijn.Veel winkels zijn verdwenen er is nog een Coop en een ambachtelijke bakkerij. Arjan en Dieneke Bakker, zij hebben de bakkerij overgenomen van de familie Klop en veel inwoners zijn blij met ambachtelijk brood.

Meer berichten