''Wil je ook meehelpen bij het opruimen van zwerfafval in Buurmalsen? Stuur een mailtje naar afvalbrigadebm@ziggo.nl.''
''Wil je ook meehelpen bij het opruimen van zwerfafval in Buurmalsen? Stuur een mailtje naar afvalbrigadebm@ziggo.nl.'' (Foto: eigen foto)

Ingezonden brief: Meer winterweer gevraagd

Enige tijd geleden ben ik toegetreden tot de troep van zwerfafvallers in Buurmalsen. Ik probeer elke zaterdagmiddag vanaf de Kerk in Buurmalsen naar de Wittebogenbrug in Geldermalsen te lopen en weer terug. Als er tenminste niet al ’s morgens geraapt is.

Buurmalsen - Of als het weer het echt niet toestaat. Wat kom je dan zoals tegen? Daar kun je zomaar een lange lijst van achteloos of bewust weggegooid materiaal van maken.

Een kleine greep

Blikjes van aluminium, meestal van buitenlandse bieren of energydrink. Altijd leeg. Dat is jammer want dan zijn ze erg licht van gewicht en waaien dus ook vaak weg.
Een karton vol lachgaspatronen. Zouden ze echt zoveel slagroom kloppen in de disco’s? Of....
PET flesjes met water. Die zijn dan soms wel nog deels gevuld. Inhoud een kwart soms een halve liter. Waarom dan niet leeggedronken? Waarschijnlijk is het water zo goedkoop dat we gemakkelijk een grotere fles kopen en als het dan toch teveel is gewoon wegkieperen.
Zoals je in de Betuwe (West-) mag verwachten zijn de appelklokhuizen elke week royaal aanwezig. Maar opvallend: ook altijd een of twee bananenschillen. Zijn we dan toch een echte bananenrepubliek/dorp/gemeente?
De meeste zwerfstukken zijn van papier. Soms met wat kunststof of metaal. Toppertjes zijn de parkeerbonnetjes. Na het dorp te hebben verlaten willen we kennelijk de herinnering aan de exorbitante bijdrage van wel 60 eurocent per uur die de lokale overheid ons uit de zak geklopt heeft niet langer in onze heilige koe hebben. Dus raampje naar beneden en weg er mee.
Hetzelfde geldt voor de papieren zakdoekjes. Het volume van een loopje “pikken” varieert. Een kwart zak vol per week is wel gewoontjes.

Om een beetje idee te krijgen wanneer het afval wordt aangeboden aan de bermen heb ik op wat zondagochtenden al fietsend de nieuwe oogst voor de volgende ronde geteld. Dat waren er meestal dan rond de 25 stuks, die dus die nacht ervoor waren weggegooid. Behalve toen het ’s nachts ging vriezen toen lagen er maar 4 stuks. Dat is opmerkelijk. Kennelijk is het dan ‘s nachts te koud buiten om het raampje van de auto open te draaien.

Ik vraag me dan af waar blijft dat vuil dan? Dus kan het toch wel?

Gert Timmermans

Wil je ook meehelpen bij het opruimen van zwerfafval in Buurmalsen? Stuur een mailtje naar afvalbrigadebm@ziggo.nl.

Meer berichten