Derk van den Haak (l) en Adrie van Kessel: “Dat er mensen van buiten komen, maakt het levendiger voor bewoners van Zorgcentrum Ravestein".
Derk van den Haak (l) en Adrie van Kessel: “Dat er mensen van buiten komen, maakt het levendiger voor bewoners van Zorgcentrum Ravestein". (Foto: )

Iconen in millimeterkleine steekjes te zien in Zorgcentrum Ravestein

Nog tot 1 maart is in Zorgcentrum Ravestein in Geldermalsen een expositie te bewonderen van naaldkunstenaar Harrie Lemmers uit Tilburg. Onder de borduurwerken ook iconen in petit point met tienduizenden millimeterkleine steekjes: monnikenwerk. De expositie is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Ravestein.

Door Karel van Koppen

Geldermalsen - De expositie van Harrie Lemmers (1934) is de zoveelste op rij. Jaar in jaar uit hebben 'de Vrienden', zoals zij kortheidshalve worden aangeduid, de gangen van Ravestein opgefleurd met een grote variatie aan exposities. Meestal werk van kunstenaars en fotografen uit de regio, een enkele keer ook met werk van bewoners. En nu dus met een kunstenaar van verder weg. Zo'n expositie trekt altijd kijkers van buiten, en daar is het de Vrienden om te doen. Want, zo zegt bestuurslid Adrie van Kessel: "Dat er mensen van buiten komen is belangrijk voor de bewoners. Het maakt het wonen hier levendiger." Daarom beperken de Vrienden zich niet tot exposities. Zij organiseren bijvoorbeeld ook schoolprojecten, muziekuitvoeringen, toneelvoorstellingen en jaarlijks een braderie. "Helaas zijn tegenwoordig de bewoners veel zorgbehoevender dan vroeger. Dat maakt het vinden van geschikte activiteiten veel taaier", vindt Derk van den Haak, de huidige voorzitter van de Stichting. De expositie van Harrie Lemmers blijkt in elk geval een schot in de roos.

Dé man achter de exposities is bestuurslid Wim Janssen van Doorn. Aan de telefoon vertelt hij dat de expositie er is gekomen dankzij een goede bekende van Harrie Lemmers na een oproep in een plaatselijke huis-aan-huis-krant. Die leverde volgens Wim zoveel reacties dat hij nog wel tot 2020 vooruit kan. Harrie Lemmers legt zich al sinds 1984 toe op borduren. Vooral met zijn, ook op Ravestein geëxposeerde, iconen in petit point heeft hij bekendheid gekregen. Ook zijn portret van Paus Johannes Paulus II hangt op de expositie. Harrie is kleurenblind. Zijn enkele jaren geleden overleden vrouw en zijn huidige vriendin zijn voor hem onmisbare hulpen (geweest) bij het uitzoeken en op kleur sorteren van de borduurgarens.

Ondertussen gaan de Vrienden ook verder met andere activiteiten. Derk: "Zes keer per jaar hebben we overleg met Ravestein. Eén van de bespreekpunten betreft voorzieningen waar de bewoners behoefte aan hebben, maar waar vanuit de zorg geen geld voor is. Die proberen wij dan te realiseren. Recent nog een zogeheten Qwiek Up, een projector waarmee foto's geprojecteerd kunnen worden op het plafond, zodat ze ook vanuit bed gemakkelijk te zien zijn." Als sponsors noemt Adrie onder meer plaatselijke bedrijven, banken, particulieren, fondsen en acties. Die zijn voor ons onmisbaar. "En misschien dat exposities als deze eraan bijdragen dat mensen ons willen steunen."

Adres: Wieken 14. De expo is open tot 1 maart dagelijks: 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang. Meer info: www.vriendenvanravestein.nl.

Meer berichten