Foto:

Vermist en ontzettend gemist: Wie bezorgt Ysa terug bij haar baasjes?

Al vanaf kerst hebben Chris en Sylvia de Jongh uit Waardenburg slapeloze nachten. Ysa, hun boxer, ging er die dag tijdens het uitlaten vandoor en is nog steeds niet terug. Dat ze zomaar wegliep was een complete verrassing.

Door Karel van Koppen

Waardenburg - "Normaal is ze heel gehoorzaam", vertelt Chris. "Eerst denk je nog, die komt wel weer terug, maar niet dus." En sindsdien piekeren Sylvia en Chris zich dag en nacht suf wat er met Ysa gebeurd zou kunnen zijn. Chris: "Ze trekt op mensen en gaat naar iedereen toe. Heeft iemand haar meegenomen? Is ze ergens komen aanlopen en daar opgevangen?" Sylvia vult aan: "Voor het fokken hoeft niemand haar te houden, want ze is 'geholpen'. En soms denk je ook aan erger. Maar waarom is ze dan nog niet gevonden? Ze is gechipt, dus ze moeten ons adres kunnen achterhalen."

Inmiddels leeft heel Waardenburg en wijde omtrek mee. Zelfs aan de overkant van de Waal in Zaltbommel is de vermissing bekend. Van horen zeggen, maar zeker ook via de Facebook-pagina 'Ysa vermist'. Meer dan 800 likes, honderden keren gedeeld en al meer dan 200.000 keer bekeken. Heel veel mensen kijken uit naar Ysa, de vrouwtjesboxer van nu 18 maanden, donkerbruin/zwart gestroomlijnd en met misschien nog de metalen kettinghalsband die zij om had toen ze wegliep. Maar Sylvia denkt dat er misschien toch nog mensen zijn die het niet weten. "Niet iedereen gebruikt facebook en sociale media." Dus zoeken zij ook naar andere wegen om zoveel mogelijk mensen te laten weten dat Ysa wordt vermist, en vooral 'gemist.' "Zij is voor ons een huisgenoot, een lid van ons gezin."

Al een aantal keren hebben Sylvia en Chris telefoontjes en mailtjes gekregen van mensen die dachten Ysa gezien te hebben. Maar tot nu toe heeft dat niets opgeleverd. Wat Sylvia maar niet kan begrijpen, is dat ze ook bij de Dierenambulance of de Dierenbescherming niets gehoord hebben. "Je vindt een hond die niet van jou is. Waarom bel je dan niet even daar naartoe?" De vragen rond Ysa laten Sylvia en Chris geen moment los. "Maar," zegt Sylvia, "je blijft hopen."

tel. 06-42553825.

Meer berichten