Foto: Karel van Koppen

Integreren met MiddenOosten-hapjes

De koppen bij elkaar steken, leidt soms tot verrassende resultaten. De 'Workshop Midden Oosten hapjes maken' in de HartenInn in Geldermalsen op woensdagavond 13 februari is daarvan een mooi voorbeeld. Het is een gezamenlijk initiatief van HartenInn, Casa Arabia en 'Integreren doe je samen'.

Door Karel van Koppen

Geldermalsen - De workshop in de HartenInn moet bijdragen aan de integratie van nieuwkomers. Dat past helemaal bij de doelstelling van dit restaurant aan de Rijksstraatweg in Geldermalsen. Het bestaat nog pas één jaar, maar is bij veel Geldermalsenaren al een begrip. Manager Carla Verbruggen omschrijft het als een 'sociaal restaurant'. "Wij bieden dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zijn tevens een leertraject." Het gaat dan in hoofdzaak om mensen die als zogeheten 'zorgmedewerker' verbonden zijn aan Manege De Hartenhoeve in Deil. Maar ook om de uit Syrië afkomstige kok Amar Jaroui. "Amar doet bij ons een taalstage. Hij is kok geweest bij onder andere het Sheraton Hotel in Damascus, maar moet Nederlands leren om hier weer op dat niveau te kunnen werken."
De zorgmedewerkers van de Hartenhoeve doen bij winkels in het dorp ook de boodschappen voor HartenInn, onder meer bij Casa Arabia. Daar halen zij ingrediënten die Amar nodig heeft voor onder meer de gerechten uit het Midden Oosten die HartenInn op vrijdag- en zaterdagavond op het menu heeft staan. Zij zijn niet de enige Nederlandse klanten van Casa Arabia, vertelt eigenaar Pierre Khamis. "Zo'n 80 procent van onze klanten is Nederlands. De meesten omdat ze wat wij verkopen lekkerder vinden; een aantal omdat ze één of ander Arabisch gerecht willen maken met een recept van internet." Vandaar dat Pierre meteen wilde meewerken aan de workshops van HartenInn. Door contacten met de Stichting 'Integreren doe je samen' werd het idee van workshops langzaamaan concreter. 'Integreren doe je samen' ontwikkelt gezamenlijke activiteiten voor Nederlanders en nieuwkomers. Workshops waarbij nieuwkomers uit Syrië Nederlanders inwijden in de geheimen van de keuken van het Midden Oosten passen daar heel goed bij. "Zij kunnen laten zien wat zij in hun mars hebben en al doende leren zij meteen ook weer een beetje Nederlands." vertelt Marieke Minnee van de Stichting. "Zo snijdt het mes aan twee kanten. Bovendien, samen koken verbindt. Terwijl je bezig bent, praat je ook over andere dingen en op die manier leer je weer meer over elkaars cultuur. Dat draagt bij aan integratie van de nieuwkomers." Ze beginnen daarom met eenvoudige hapjes, niet al te ingewikkeld, zodat er ook voldoende gelegenheid is om met elkaar te praten. De workshop op 13 februari is nog een 'try out'. Bij gebleken succes volgen er meer.


'Workshop Midden Oosten hapjes maken''

Woensdag 13 februari, 19.00-21.00 uur. HartenInn, Rijksstraatweg 17, Geldermalsen. Deelname : 10 euro, inclusief koffie/thee. Aanmelden via info@harteninn.nl of 06-14267803

Meer berichten