Akkoord 'coalitie' in prullenmand

De achterban van de lokale partijen Dorpsbelangen en Leefbaar heeft het principe-akkoord tussen de vijf beoogde coalitiepartijen van West Betuwe opgeblazen. SGP zit opnieuw aan de onderhandelingstafel.

GELDERMALSEN - West Betuwe stemde 21 november. Dorpsbelangen nam de voortrekkersrol voor de vorming van een coalitie. Na ruim een maand praten met GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Leefbaar LB WB zijn de eerste twee opgestapt. ''Spijtig'', zeggen CDA en Groenlinks. Voor de partijen was de geringe plaatsing van windmolens de druppel. ''Het vertrouwen was weg'', legt Andrea Zierleyn (GL) uit. Dittie van Zee (CDA) beaamt dit. Zierleyn vervolgt: ''Er lag een goed akkoord. Maar na overleg met de achterban kwamen Leefbaar en DorpsBelangen met nieuwe teksten. Toen leek het slikken of stikken. De openheid waar wij voor staan was te ver weg. Je merkt dat de drie bloedsgroepen opspelen.'' VanZee: ''He heeft ook te maken met de gunfactor van onze ambities.''

Ed Goossens (Dorpsbelangen): ''Het is jammer dat het zo eindigt.'' Hij heeft vertrouwen in samenwerking met SGP. ''Ik hoop aan het eind van deze week met goed nieuws te komen'', besluit hij. Een coalitie van Dorpsbelangen, SGP, CU en LLB WB heeft 16 zetels van de 31.

Meer berichten