Riet en Bas Hartman en hondje zijn weer bij gekomen van de schrik en genieten van alle positieve dingen, zoals de bloemen, de kaarten en de hulp die ze hebben gekregen.
Riet en Bas Hartman en hondje zijn weer bij gekomen van de schrik en genieten van alle positieve dingen, zoals de bloemen, de kaarten en de hulp die ze hebben gekregen.

De bladzijde omslaan en gewoon weer door

In de nieuwjaarsnacht werd Opijnen opgeschrikt door een zware explosie. De kracht was enorm en de schade groot. Vooral de dijkwoning van Bas en Riet Hartman, het bedrijfspand van Weily Yu en het woonhuis aan de Waaldijkstraat 17 werden getroffen. Gelukkig bleef het bij materiele schade. Zelfs zij die het vuurwerk hebben ontstoken zijn er met de schik vanaf gekomen. Waarschijnlijk zal hen later de rekening wel worden gepresenteerd.

Door Cees Hoogteyling

Opijnen - Een paar dagen na het voorval vertellen Bas en Riet hoe ze de avond die zo mooi had moeten worden hebben beleefd. Riet: "We hebben geluk gehad dat we net even naar vrienden waren om hen een gelukkig nieuwjaar te wensen. We hebben een groot deel van de avond voor het raam gezeten. Er zijn maar liefst twintig ruiten uit de sponningen geslagen. Overal glas en de voordeur uit het slot geslagen. Gelukkig heeft onze buurman de hond opgevangen." Bas verteld over de chaos die ze aantroffen, de pannen van het dak en de verbijstering. Dat ze niet wisten waar te beginnen met glas ruimen. Ze zijn blij dat bedrijven uit de gemeente zo snel de eerste schade hebben hersteld. Bas: "De kracht van de explosie is onvoorstelbaar. Gelukkig waren we niet thuis, anders was het anders afgelopen. We zullen maar zeggen dat de mensen die zoiets doen even niet hun verstand op een rijtje hadden. We slaan deze bladzijde om en gaan verder met onze eigen bezigheden." Het echtpaar is onder de indruk van al het medeleven wat ze ondervinden. Bloemen en gelukwensen. Riet: "We werden verrast door het bezoek van burgemeester Kereweer en de bloemen van de gemeente."

Op de andere hoek van de Stoepstraat bij Willy's Bar, het cafétaria en eetcafé van eigenaar Wiely Yu waren 18 ramen en lampen stuk. Ook daar lagen de pannen van het dak. Weily: "Gelukkig was ik bij vrienden in Tiel om oudjaar te vieren. Ik werd gebeld door een vriend en toen ik thuiskwam stond het huilen me nader dan het lachen. Overal glas, lampen uit het plafond, beveiligde raamsluitingen als houtjes afgebroken." Een bedrijf is weer druk bezig de raam- en deursloten te vervangen. Mensen bieden hulp aan. Het hele dorp leeft met de getroffen inwoners mee. Bij het huis aan de Waaldijk 17 zijn ramen dichtgetimmerd.

Ramptoeristen

Op de dijk is het een gaan en komen van mensen om te zien wat er nu precies is gebeurd. Zo ook Isabella en Alexandra Makantanis, zij hebben tot 1988 in Opijnen gewoond en wonen nu in Griekeland. "We waren bij kennissen en familie met deze feest dagen. Dit is erg, dat dit hier moet gebeuren."

Meer berichten