Tophockeyer Simon Daarderop uit Deil loopt geconcentreerd naar het punt waar de spelhervatting gaat plaatsvinden. (Foto: archief S. Daalderop)
Tophockeyer Simon Daarderop uit Deil loopt geconcentreerd naar het punt waar de spelhervatting gaat plaatsvinden. (Foto: archief S. Daalderop) (Foto: )

Hockeyer één stap verwijderd van top

De jonge, talentvolle hockeyer Simon Daalderop (18) uit Deil beleefde in 2018 zijn doorbraak bij hoofdklasser Den Bosch. Hij speelt nu als centrale verdediger in het eerste herenteam. "Ik droom van het Nederlands team. Dat is de absolute top!"

Door Arno voor de Poorte

Deil - Van zichzelf zegt Simon dat hij een normale jongen is die ongewoon veel van hockey houdt. Hij is een gozer die van de gezelligheid is en voor sport in het algemeen veel belangstelling heeft. Zijn keuze om te gaan hockeyen heeft hij al op zesjarige leeftijd gemaakt. Hij heeft eerst bij Hockey Club Geldermalsen gespeeld, omdat zijn familie daar actief was. "Op een gegeven moment kreeg ik te weinig uitdaging. Ik heb toen wat teams mogen overslaan. Daardoor kwam ik op heel jonge leeftijd al tegen veel grotere jongens te staan. Dat was fysiek - op zijn zachtst gezegd - nogal onhandig." Sinds de D1 heeft Simon aansluiting gevonden bij leeftijdsgenoten via Den Bosch. Daarna heeft de centrale verdediger alle eerste jeugdelftallen doorlopen. Rond zijn zestiende heeft hij nog een tijdje het jeugdteam van Nederland vertegenwoordigd. Dit jaar heeft Simon de overgang naar de senioren gemaakt. "Ik ben nooit gescout; heb alles op eigen kracht bereikt. Ik wil uitgroeien tot een stabiele factor voor de ploeg. Ik droom van het Nederlands team. Het lijkt me heel mooi om een keer de Olympische Spelen mee te maken."

Studie

Ondanks zijn doorbraak bij hoofdklasser Den Bosch wedt Simon op twee paarden. Naast zijn hockeycarrière volgt hij een universitaire studie bedrijfskunde in Rotterdam. In Simons beleving zijn de perspectieven bij hockey heel anders dan bijvoorbeeld in de voetballerij. "Met hockeyen verdien je gewoon minder. Daarom leg ik me ook toe op mijn studie. Ik ambieer dus eigenlijk twee carrières: één in het hockey en één maatschappelijke." Omdat hij vijf keer in de week traint bij de Bossche hoofdklasser lijkt het erop dat hij de nodige kilometertjes vreet. "Dat valt wel mee. Op maandag en vrijdag werken we een dubbele training af. En met de wedstrijddag erbij ben ik effectief drie dagen per week voor mijn sport onderweg."

Talent

Wat heel opmerkelijk is, is dat Simon op de basisschool in Deil met nog twee supertalenten in de klas zat: wielrenner Thymen Arensman en voetballer Colin van Gelderen. De eerste rijdt de keien uit de straat bij SEG Academy, de tweede staat op doorbreken bij Eredivisionist Willem II. Ze deden heel veel samen, waren erg competitief en daagden elkaar veel uit op sportgebied. "Tijdens de sportdagen zag ik hen altijd als concurrent. Ik deed steevast mijn stinkende best om die twee voor te blijven." Op het trapveldje in Deil hebben ze veel gevoetbald. Simon heeft een keer meegetraind bij Rhelico. "Toen deden we een partijtje tegen ervarener jongens. Dat verloor ik dik en daar was ik zo ziek van dat ik nooit meer naar het voetbalveld ben geweest. Diep in mijn hart zou ik allebei de sporten wel willen doen, maar met de keuze voor hockey ben ik helemaal happy."

Meer berichten