Inwoners Heukelum restaureren stadswal

Sinds 1 januari maakt het stadje Heukelum deel uit van West Betuwe. Zaterdag 29 december was een historisch moment. Het stadje aan de Linge heeft weer een stadswal om trots op te zijn. Aan de restauratie werd vijf jaar door zo'n tachtig vrijwilligers gewerkt. De stadswal werd officieel door de stichting Stadswal Heukelum teruggegeven aan de gemeente.

Door Cees Hoogteyling

Heukelum - In het Hervormde kerkje werd de acte getekend waarin staat dat de gerestaureerde stadswal wordt teruggegeven aan de gemeente Lingewaal. Dat gebeurde onder grote belangstelling. Burgemeester Loes van Ruijven: "We zijn hier om te vieren dat Heukelum een stadswal rijker is. Een stadswal voorzien van rondelen, torentjes en een ophaalbrug. Inwoners zijn er trots op dat dit door de Heukelummers zelf is gerealiseerd. Ruim tachtig vrijwilligers hebben hieraan gewerkt, zij hebben geschiedenis geschreven."

Gangmaker

De stadswal was vervallen en dat dit in het nadeel werkte kwam duidelijk naar voren toen het stadje in 2013 meedeed aan de nationale groencompetitie Entente Florale. Het stadje kreeg van de jury veel complimenten over het groen en de historie. De jury maakte wel duidelijk dat het onder de grond stoppen van een stadswal, waarvan resten dateren uit 1230 toch echt niet kon. Wanneer de stadswal weer in alle glorie zou herrijzen dit de toeristische mogelijkheden zou vergroten.

De aftakeling van de stadswal was de Heukelumse aannemer Dick van Dijk al jaren een doorn in het oog en een bron van ergernis. Burgemeester Van Ruijven: "Ik heb vernomen dat mevrouw Van Dijk haar man een extra zetje heeft gegeven, doordat ze tegen Dick zei, 'ga er dan aan beginnen, want als er één is die er iets aan kan doen ben jij het'. Hij is de man geweest die voor deze operatie garant heeft gestaan." Na de overdracht gingen de genodigden naar de brug en de stadswal, daar waren de inwoners massaal gekomen om getuigen te zijn van de officiële opening. Bij de brug werd door Van Dijk een plaquette onthuld. Muziekvereniging Door Eensgezindheid verzorgde de muziek. De algehele leiding was in handen van heraut Robin de Jongh, hij las een eigengemaakt gedicht voor. Het Wilhelmus werd gespeeld en gezongen, de verlichting ging aan en de brug werd geopend.

Projectleider Kees Kiep: "Dit project is in samenhang met de wateropvang voor het stadje tot stand gekomen. Het geld wat daarvoor bestemd was is gebruikt. Doordat de vrijwilligers onder vakkundige leiding dit werk hebben verricht is het binnen de vier ton gebleven, inclusief bestrating, verlichting en meubilair."

Meer berichten