De ambitieuze trainer van de vierdeklasser GVV uit Geldermalsen, Nicki Beekwilder, op het trainingsveld. (Foto: archief N. Beekwilder)
De ambitieuze trainer van de vierdeklasser GVV uit Geldermalsen, Nicki Beekwilder, op het trainingsveld. (Foto: archief N. Beekwilder) (Foto: Nicki Beekwilder)

GVV wil graag de top vijf aantikken

De Geldermalsense Voetbal Vereniging GVV is al een paar jaar een stabiele middenmoter in Zuid vierde klasse E van het zondagvoetbal. Trainer Nicki Beekwilder (47) heeft ambities met het vlaggenschip van de club.

Door Arno voor de Poorte

Geldermalsen - Nicki Beekwilder is een trainer uit Den Bosch. Hij heeft relatief lang en op behoorlijk niveau, eerste klasse, gevoetbald. Pas op zijn eenenveertigste heeft hij zijn kicksen aan de wilgen gehangen. De sleet kwam op zijn lichaam: de enkels gingen steeds meer pijn doen en het algemene herstel vlotte steeds langzamer. Na het behalen van de benodigde trainersdiploma's heeft hij eerst een aantal jaren diverse jeugdteams onder zijn hoede gehad. Ruim twee jaar geleden solliciteerde hij bij buurvereniging Tricht. Daar ging hij werken met het tweede team dat uitkomt in de reserve hoofdklasse. "Dat was een mooie uitdaging om voor het eerst met een seniorenelftal te werken", vertelt Nicki. "Dat heb ik twee jaar met veel plezier gedaan. Daar vandaan ben ik naar GVV verkast, omdat ik eraan toe was om een eerste elftal te gaan trainen en coachen. Daar gaat het om het 'echie' en beschik je over de beste voetballers van de club." Opvallend detail is dat zijn (oudere) broer als trainer voor de groep staat bij klassegenoot OSC '45. Dat geeft geen afbreuk aan de onderlinge sfeer. Die is hartstikke goed, net als die op de club. "Bij GVV heb ik een bruin-café-gevoel", vertaalt Nicki zijn emoties die hij heeft bij GVV. "De gezelligheid staat hier voorop. Altijd eerlijk zijn hebben ze hier hoog in het vaandel. Iedereen is gelijk hier. Geen zichtbare of merkbare hiërarchie. Dat spreekt me als mens enorm aan, maar dat heeft ook een keerzijde." Nicki doelt daarmee op de doorgeslagen democratie binnen het (voetbal)verenigingsleven. In zijn beleving was er vroeger meer aandacht voor een eerste elftal. Dat had volgens hem een hogere 'status'. "Nu is dat veel meer genivelleerd: verengingen zoeken het steeds meer in de breedte. Iedereen wil wat te vertellen hebben. Dat is ieders goed recht, maar het zou toch van de zotte zijn als de materiaalman of een ijverige vrijwilliger achter de bar bepaalt wat de opstelling is?"

Spelstijl

Over die opstelling en de beoogde spelstijl is hij vanaf het begin heel duidelijk geweest. "GVV heeft een karakterploeg met twee creatieve spelers. We spelen in een 1-3-5-2-formatie om de slag op het middenveld te winnen. Op dit niveau kun je dan vroeg druk zetten op de tegenstander. Zeker met de drie sterke verdedigers die we in ons elftal hebben, lukt dat aardig." De verdediging geeft echter ook wel eens wat weg. Het levert tegendoelpunten op door het open systeem dat de oefenmeester hanteert. De beloning is dat de spitsen veel scoren en dat het team veel plezier in het spelletje heeft. Dat uit zich ook in de resultaten. "We hebben pas twee keer verloren dit seizoen. Van het begin af aan heb ik de jongens gezegd dat ze in deze vierde klasse in het linkerrijtje thuis horen. Het zou ontzettend mooi zijn als we de top vijf kunnen aantikken!"

Meer berichten