Logo weekbladwestbetuwe.nl


Wethouder Van Stappershoef (r) en Van Maaswaal luisteren met aandacht naar Nanon Journee. 
Foto William Hoogteyling
Wethouder Van Stappershoef (r) en Van Maaswaal luisteren met aandacht naar Nanon Journee. Foto William Hoogteyling (Foto: William Hoogteyling)

Muurschilderingen blijven bewaard

Bij de restauratie in 1980 van het historische kerkje in Buurmalsen werden in de toren en kerk prachtige muurschilderingen ontdekt. Met de ontdekking hiervan kwam een groot stuk geschiedenis aan de oppervlakte. In de toren zijn een vijftal muurschilderingen zo’n vier- of vijfhonderd jaar geleden aangebracht en die worden nu geconserveerd.

Buurmalsen - West Betuwe is rijk aan historische kerken. Buurmalsen is daar een van. Deze kerk aan de Rijksstraatweg is mogelijk gesticht door Suitbertus. Hoewel bijna alle kerken een naam hebben is deze naamloos gebleven. De man die er veel over kan vertellen en lezingen geeft, is Dick van Maaswaal. Dick: “Wat zijn we als kerkgemeenschap blij dat de gemeente na de herindeling deze broodnodige restauratie heeft aangepakt. Vooral de betrokkenheid van wethouder Van Stappershoef kunnen we alleen maar erg waarderen.”

Muurschilderingen

De kerk van Buurmalsen is een belangrijk rustpunt geweest voor de pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella. De muurschilderingen hebben allen een verhaal. De verf die in die dagen werd gebruikt was van plantaardige producten. Veel van de kleuren zijn verloren gegaan. Wat er nu nog is, wordt door twee deskundigen geconserveerd.

Aafje Bouhuis en Nanon Journee, twee restaurateurs die geen onbekenden zijn in de wereld van historische kerken zijn al weken bezig en denken deze week het werk te kunnen afronden.

Nanon: “We restaureren dit niet. De kleuren die nog aanwezig zijn proberen we veilig te stellen. Het is mooi dat dit bewaard blijft. We zien hier beelden die een verhaal hebben voor de pelgrims. Als we straks klaar zijn komen er wel afbeeldingen te hangen van de beelden zoals ze er in werkelijkheid moeten hebben uitgezien.”

Wethouder Rutger van Stappershoef ging voor hij op vakantie ging even bijpraten met de dames. Van Stappershoef: “We hebben zoveel kunst en historie in onze gemeente. Velen weten niet hoe rijk we daarin zijn. Wij rijden door de dorpen en weten weinig van de geschiedenis. Ik ben blij dat dit door de ambtenaren goed is opgepakt en toch in betrekkelijk korte tijd bij alle instanties de neuzen dezelfde kant op heeft weten te brengen. Ook dat deze dames ons tussen alle opdrachten heeft weten te plaatsen. Beelden zijn gelukkig nog mooi na zoveel jaren. We mogen blij zijn dat naast de gemeente ook monumentenzorg de waarde van deze muurschilderingen heeft ingezien en zij het geld ervoor beschikbaar hebben gesteld.” 

Openstelling

Jaarlijks kloppen er nog wel vijftig pelgrims aan, die op weg zijn naar Santiago, niet om te slapen of vragen om brood en een kroes water, maar voor een stempeltje van het St. Jacobskruis. Eind van het jaar, als Corona het toelaat, zal Dick van Maaswaal u graag weer ontvangen om over de schilderingen te vertellen. U kunt dan ook de ‘Pelgrimskoek’ proeven. Telefoon Dick van Maaswaal 0345-575301

Cees Hoogteyling

we hebben veel kunst en historie in onze mooie gemeente

Meer berichten