Logo weekbladwestbetuwe.nl


Leerlingen van de Meester Aafjesschool ontvangen de hoofdprijs uit handen van Marjan Duursma van Stichting Day for Change en Roderick de Krieger van de Rabobank West-Betuwe
Leerlingen van de Meester Aafjesschool ontvangen de hoofdprijs uit handen van Marjan Duursma van Stichting Day for Change en Roderick de Krieger van de Rabobank West-Betuwe (Foto: Marinus de Keyzer)

Leerlingen Aafjesschool winnen Day for Change-verkiezing

In heel Nederland zetten elk jaar ruim 6.500 leerlingen op meer dan 100 scholen zich in voor Day for Change. Zij maken jaarlijks kans op de eervolle titel: ‘Day for Changemaker van het Jaar’ en mooie geldprijzen. Deze week is de Houtshop van Carlijn, Fay, Feline en Melissa tot winnaar uitgeroepen in de categorie basisonderwijs! Bovendien werd Cookie Lovers van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg welverdiend tweede in de categorie vmbo. Een geweldige ontknoping van een spannende week. Carlijn, Fay, Feline en Melissa uit groep 8 van de Meester Aafjesschool in Meteren zijn de succesvolle jonge ondernemers achter Houtshop. 

Meteren - Zij hebben dit jaar tijdens het project met veel enthousiasme zelf houten kaarsenhouders en draaikaarsen gemaakt en verkocht. De vakjury was onder de indruk van het ondernemerschap van deze meiden: hun inzet en enthousiasme, creativiteit en doorzettingsvermogen. Bovendien kwam het duurzaam ondernemen goed uit de verf bij de Houtshop: ze gebruikten resthout dat anders weggegooid zou worden en maakten daar mooie nieuwe producten van. Met de verkoop via een zelfgebouwde webshop wisten de leerlingen in korte tijd meer dan €200 winst te maken, een prachtig resultaat.

Prijsuitreiking

Vrijdag 9 juli vond de prijsuitreiking plaats op de Meester Aafjesschool in Meteren. De jonge ondernemers van de Houtshop namen op feestelijke wijze het certificaat en de hoofdprijs van €100,- in ontvangst uit handen van regio-coördinator van Stichting Day for Change, Marjan Duursma. Ook Roderick de Krieger van Rabobank West-Betuwe was erbij om de jonge dames te feliciteren met dit geweldige resultaat. Hebben ze al een idee waaraan ze het geld gaan besteden? ‘Jazeker’ zegt Feline, ‘we gaan er pizza’s mee kopen voor de hele klas!’. Wie niet kan delen leert nooit vermenigvuldigen, zeggen ze wel eens - een wijsheid die deze jonge ondernemers al vroeg omarmd hebben.

Day for Change Actie in West Betuwe

In de Betuwe deden dit schooljaar bijna 200 leerlingen op vier verschillende scholen mee met de Day for Change Actie, in samenwerking met de Rabobank West Betuwe: groep 8 van de Meester Aafjesschool en groep 7/8 van CBS de Schakel uit Meteren, de derde klassen van de Lingeborgh in Geldermalsen en zowel de derde klassen als een vierde klas van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Tijdens het project starten leerlingen met een microkrediet van Day for Change een eigen duurzame onderneming. Ter voorbereiding ontvingen de leerlingen gastlessen over duurzaam ondernemen, wereldburgerschap en de Sustainable Development Goals. Vervolgens mochten ze hun bedrijfsideeën uitwerken en presenteren aan een heuse jury bestaande uit een medewerker van de Rabobank en Stichting Day for Change. Met tips en adviezen vanuit de jury en een startkapitaal konden de leerlingen aan de slag. De leerlingen van deze vier scholen hebben met een totaal van ruim €400 aan microkrediet een gezamenlijke winst van maar liefst €2.175 weten te realiseren. Deze winst komt via Day for Change volledig ten goede aan ondernemende jongeren in Oeganda en financiële educatie voor meisjes in Malawi.

Verkiezing

Tot half juni hadden alle schoolwinnaars de kans om zich aan te melden voor de Day for Change Verkiezing. Uit deze inzendingen uit heel Nederland heeft een deskundige jury voor het basisonderwijs een winnaar gekozen: de Houtshop van de Meester Aafjesschool in Meteren. Duurzaamheid, hoogte van de winst en getoond ondernemerschap waren de belangrijkste criteria. Voor het voortgezet onderwijs werd per niveau door de jury drie finalisten aangewezen. Zij maakten een leuk promotiefilmpje en hadden vervolgens tot maandag 5 juli de kans om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Op 1 juli gingen de stembussen open. In een paar dagen tijd werden meer dan 1500 stemmen uitgebracht. Dit bezorgde Anna, Jeffrey en Naomi van Cookie Lovers een prachtige tweede plaats. Zij zorgden met hun zelfgebakken koekjes met positieve boodschap voor een lichtpuntje in deze tijd. Met een ontvangen micro-krediet van € 8,- verkochten zij in één week tijd met succes voor € 66,- hun koekjes in een zelfgemaakt papieren tasje, voorzien van kaartjes met een blije boodschap aan familie, vrienden en bekenden. Op hun kaartjes stond ook de tekst: “Houd moed, ook dit komt vast weer goed” 

Day for Change Day for Change opgericht in 2006, gelooft dat duurzame economische ontwikkeling, goed voor mens, dier en de planeet een belangrijke voorwaarde is voor een inclusieve wereld zonder armoede met gelijke kansen voor iedereen. Wij willen economische zelfredzaamheid vergroten door de ontwikkeling van duurzame ondernemende vaardigheden te stimuleren - wereldwijd. Met onze educatieprojecten werken we aan de vorming van een nieuwe generatie bewuste wereldburgers die door hun economisch handelen bijdragen aan een betere wereld. Jaarlijks doen ruim 100 scholen en meer dan 6.500 leerlingen in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar mee.

Meer informatie: www.dayforchange.nl

Meer berichten