Logo weekbladwestbetuwe.nl


Auteur Jef de Jager laat het boek over Jan van Anrooy zien aan het bestuur van Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe
Auteur Jef de Jager laat het boek over Jan van Anrooy zien aan het bestuur van Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (Foto: Cees Hoogteyling)

Jan van Anrooy in woord en beeld

Zaterdag 19 juni wordt het boek over het leven en werk van Jan van Anrooy en geschreven door Jef de Jager uit Beusichem, in de Pieterskerk van Tricht gepresenteerd. Aan het boek, met de titel ‘Symfonie van de Betuwe’, heeft de schrijver tien maanden gewerkt. Wethouder Rutger van Stappershoef zal de unieke Jan van Anrooy kunstroute openen.

Regio – De feestelijke opening van de 4e kunstroute met ruim tweehonderd werken van Jan van Anrooy, die verdeeld zijn over 15 locaties. De expositieruimtes in het Rivierengebied en in Ouwerkerk en Hoorn wordt werk van de Betuws kunstenaar getoond. Ondanks de Corona is er door het bestuur van de Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe veel werk verzet om de expositie en het routeboekje op tijd klaar te krijgen. Voorzitter Joke van Vrouwerff: “Veel bezitters van de werkstukken hebben die beschikbaar gesteld voor de expositie. Ook hebben we alle medewerking gekregen van de erven. We hebben veel stukken opgehaald en weer op de diverse locaties gebracht. Pas nadat we het allemaal organisatorisch rond hadden, konden we beginnen aan het programmaboekje. Wij zijn trots een stukje erfgoed op deze manier een podium te geven”.

Energie

Schrijver van ‘Symfonie van de Betuwe’ Jef de Jager: “Direct nadat ik in de Betuwe kwam wonen werd in getroffen door het werk van Jan van Anrooy. Toen ik in contact kwam met dit bestuur klikte het direct. Ik wist wat ze hadden gepresteerd, om de vorige route van Piet Mulder in 2019 tot een goed einde te brengen. Ik heb diep respect voor het werk wat deze drie dames hebben verzet en verzetten. Ze leven ervoor om de kunst op een geweldige manier te promoten. Dat heeft er zeker toe bijgedragen dat ik tien maanden met veel plezier aan het boek heb gewerkt. Van Anrooy heeft een ongekende productie gemaakt. Ondanks dat veel schilderijen hetzelfde onderwerp hebben, zoals pontje in Rumpt, de korenvelden met hun schelven, de Boutensteinse Sluis en de dorpen Tricht en Rumpt blijft zijn werk aantrekkelijk. Het leven van Jan is boeiend. De jeugd die hij heeft gehad is zeker mee bepalend geweest.” Jan van Anrooy was een bijzonder mens. Zo is er het verhaal dat hij altijd rozen plukte in andermans tuin. Er moest eens een schilderij van de kunstenaar voor een expositie naar Amerika. Stef Kroezen moest dat toen verzekeren voor maar liefst 40.000 gulden. Hij werd in 1901 geboren in Zaltbommel, leefde ook nog een aantal jaren in Afrika. Na zijn terugkeer woonde Jan in Tricht, waar hij in 1988 overleed en is begraven.

Boek

Het boek is nog verkrijgbaar en kost tot zaterdag 19 juni € 24,95 daarna € 29,95. Penningmeester Gerd Buyserd: “We hebben gelukkig dit jaar veel vrienden van onze Stichting in mogen schrijven. Het zijn de vele sponsoren die ons deze feestelijke middag mogelijk maken.”

Voor alle informatie routeboekjes, opening en bestelling boek: www.skcwb.nl

of 06 20548482

Cees Hoogteyling

Zijn jeugd is bepalend geweest voor zijn levensloop

Meer berichten