Logo weekbladwestbetuwe.nl


Duizend duifjes in de Pieterskerk
Duizend duifjes in de Pieterskerk (Foto: J. Boogaard)

Duizend duifjes in de kerk

Op pinkstermorgen hangen er 1000 duifjes in de Pieterskerk in Beesd. Een prachtig kunstwerk dat de afgelopen weken beetje bij beetje gegroeid is. De duifjes van papier zijn gevouwen door gemeenteleden en zijn opgehangen door de koster Rini Verrips met hulp van anderen.

Beesd - Het kunstwerk is voor iedereen mooi om te bewonderen: zo kleurrijk als die duifjes - zo kleurrijk en divers zijn wij mensen.
Ondanks alle verschillen zij we allemaal verbonden met elkaar. Ook in deze vreemde en zware tijden. We hopen dat wie het kunstwerk ziet, er troost en kracht uit kan halen.

Het idee ontstond om dit kunstwerk te maken, ontstond na Pasen. Het moest een kunstwerk zijn waar we samen aan konden bouwen. Iedereen moest er aan mee kunnen doen. En we wilden de kerk mooi versieren - de plek waar zoveel mensen al zo lang niet meer konden komen en het misten om er te zijn. Omdat het in de aanloop naar Pinksteren was, ontstond het idee van een duifje. De duif als symbool voor de Heilige Geest. De duif als symbool voor vrede, voor rust, maar ook voor nieuw begin van leven. Want daar verlangen zoveel mensen naar: naar een nieuw begin waarop we weer ten volle ons leven kunnen leven. De duifjes werden aan elkaar verbonden met een nagenoeg onzichtbare draad - ze verwijzen naar hoe we met elkaar een gemeenschap vormen. We hebben elkaar slechts heel weinig kunnen zien en spreken, zijn we toch met elkaar verbonden. Daar geloven we in en dat schenkt troost - al neemt dat het gemis van mensen om je heen niet weg. Het netwerk van duifjes drukt onze onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid uit: we moeten elkaar vasthouden, inspireren en bemoedigen. Op de duifjes konden mensen een bede of een wens aan God schrijven. Sommigen hebben dat gedaan, ze schreven een hartenkreet.

Het streven was 1000 duifjes in de lucht met Pinksteren. Het zijn er 1020 geworden. Vandaag werden de laatste duifjes opgehangen.

Meer berichten