<p>Wout Kemkes (De Niemanders) en veteraan Henk Kleijn bij het monument Slachtoffers Japanse Zeetransporten. (foto: Geertje Besselink)</p>

Wout Kemkes (De Niemanders) en veteraan Henk Kleijn bij het monument Slachtoffers Japanse Zeetransporten. (foto: Geertje Besselink)

‘Ik had altijd voor ogen thuis te komen’

Aan het project Muzikale Tour van de Vrijheid (hierover is in maart in deze krant bericht) doen ook De Niemanders mee. De band uit Arnhem is opgericht om verhalen te vertellen van groepen wier stem in de maatschappij doorgaans niet gehoord worden. Zo bracht de band vorig jaar mei een album uit, dat geheel is geschreven in gevangenissen in Nederland samen met de daar aanwezige gedetineerden. De Volkskrant noemde het album ‘een van de indrukwekkendste Nederlandse rockalbums van de laatste jaren’.

Regio - Door de coronamaatregelen is van shows weinig terechtgekomen, maar dat gaf Rocco Ostermann en Wout Kemkens wel de gelegenheid aan een ander bijzonder project mee te werken. In het kader van de Muzikale Tour van de Vrijheid ontmoetten zij Henk Kleijn, die als jonge man de Slag om de Javazee overleefde en als gevangene in werkkamp Fukouka-2 de ontploffing van de atoombom op Nagasaki als ooggetuige meemaakt. Zij hebben dit verhaal vertaald in het nummer ‘Ik had altijd voor ogen thuis te komen’, dat op Bevrijdingsdag (woensdag 5 mei) uitgebracht wordt.

Rocco Ostermann: “Voor aanvang van het schrijfproces interviewden we de heer Kleijn en dat was al zeer indrukwekkend voor ons. Er zaten zoveel beeldende verhalen in waarbij regelmatig onze monden wagenwijd open stonden van pure verbazing, afschuw en ook ontzag. We zaten bij iemand aan tafel die bij de detonatie van één van de twee atoombommen aanwezig was geweest. Het voelde voor ons bijna onwerkelijk aan.”

Het nummer beschrijft de eindeloos durende en uitzichtloos voelende situatie in werkkamp Fukuoka-2 waar Kleijn ruim drie jaar gevangen zat. Voor Henk Kleijn symboliseert deze vreselijke bom die zovelen het leven heeft gekost, óók de dag van zijn bevrijding.

In een toespraak die hij hield bij de onthulling van het herdenkingsmonument Fukuoka-2, zei WOII-veteraan Henk Kleijn tegen een groep jonge Japanse studenten dat de oorlogsgeschiedenis niet vergeten mag worden, opdat zij dit alles in hun eigen werk en leven als misschien wel toekomstige leiders kunnen voorkomen. Met de single ‘Ik had altijd voor ogen thuis te komen’ hebben De Niemanders een stukje van deze geschiedenis vastgelegd, verteld door de rechtstreekse oren en ogen naar het verleden. Het levende en sprekende geheugen van de bevrijding.

Meer info: niemanders.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden