Wethouder Govert van Bezooijen bij de onthulling van het bouwbord voor het IKC De Plantage.
Wethouder Govert van Bezooijen bij de onthulling van het bouwbord voor het IKC De Plantage. (Foto: gemeente WB)

Schoolgebouwen gaan op de schop

In West Betuwe gaan 4500 kinderen naar de basisschool. Er zijn 33 basisscholen en de helft van de schoolgebouwen is ouder dan 35 jaar. De gemeente gaat geld uittrekken om ervoor te zorgen dat alle schoolgebouwen weer jaren mee kunnen.

Geldermalsen - Wethouder Govert van Bezooijen (CU) is duidelijk: “Meer dan de helft van de schoolgebouwen in West Betuwe is ouder dan 35 jaar. Dat merk je en het is niet de vraag of er wat moet gebeuren maar hoe en wanneer. Eén voorbeeld: hoge energiekosten in van die gebouwen slokken een groot deel van het onderwijsbudget op.”

Van Bezooijen ging aan de slag: “Ik wil het onderwijs goed in de steigers zetten.” In de voormalige gemeente Lingewaal heeft hij het als wethouder voor elkaar gekregen dat de schoolgebouwen er weer picobello bij staan. Dat gaat nu in heel West Betuwe gebeuren. In het verleden zijn veel schoolgebouwen onvoldoende aangepakt. Van Bezooijen: “Maar er is gelukkig juist weer wel heel goed gespaard.”

Er is twee jaar lang intensief met de schoolbesturen overlegd over de aanpak. Van Bezooijen: “De schoolbesturen gaan over het onderwijs, de gemeente over de gebouwen. Je hebt elkaar nodig. En natuurlijk wilde bijna elk schoolbestuur liefst snel een nieuw gebouw. Maar iedereen zag ook dat dat niet gaat.” Resultaat was een gezamenlijk plan om de komende 12 jaar fors te investeren in de schoolgebouwen. Wat gaat er gebeuren? Van Bezooijen: “er zijn drie smaken. We kunnen per school kiezen voor volledige nieuwbouw, een ingrijpende renovatie of verduurzaming.” Aan vijf vrij nieuwe scholen hoeft niets te gebeuren.

Er is de komende vier jaar meer dan 10 miljoen euro beschikbaar. Daarvan worden drie nieuwe schoolgebouwen gemaakt: de brede school in Spijk, de nieuwe school Buurmalsen - Tricht en één nieuw gebouw voor de Jan Harmenshof en de Oranje Nassau in Geldermalsen. De Rehoboth in Geldermalsen wordt ingrijpend gerenoveerd. Er worden 9 schoolgebouwen verduurzaamd op basis van een onderzoek naar het energieverbruik door De Knop. Isolatie, zonnepanelen en slimmere verlichting zullen gebouwen duurzamer maken en de energierekening lager. Zo komt er meer geld voor onderwijs beschikbaar.

De raad heeft inmiddels de plannen beoordeeld; er is brede instemming en tevredenheid. Verdere discussie is overbodig. In de volgende raadsvergadering wordt het plan vastgesteld. Dan gaat het officieel in werking en kunnen Van Bezooijen en de schoolbesturen aan de slag.

Toch is het spannend. In Beesd is op de wat langere termijn nieuwbouw gepland voor de Lingelaar en Sint Antonius; beide scholen komen in één gebouw. De CU-fractie zal een motie indienen om dit project naar voren te halen. Daar is brede steun voor in de raad. Van Bezooijen: “Het is aan de raad en het zou heel mooi zijn.” Hij ziet kansen: "Er komt ook ruimte vrij. We zouden een combinatie met nieuwe woningbouw kunnen maken."

Wim Timmermans

“Ik wil graag het onderwijs goed in de steigers gezet hebben.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden