Foto:

Fitnessbranche maakt vuist voor sporters

De overkoepelende organisatie van Exclusieve Sportcentra (VES) maakt namens de fitnessbranche een vuist voor haar sporters. Zij worden door het kabinet stelselmatig ‘vergeten’, aldus de paginagrote advertentie in NRC en NRC next van maandag 22 februari. Bij de sportscholen in Nederland trainen zo’n drie miljoen mensen, die zelf geld, tijd en energie in hun fitheid steken.


Geldermalsen - Daarmee ontzien ze het zorgstelsel enorm. De beloning hiervoor is het afgelopen corona jaar niet erg groot geweest, namelijk gesloten of zeer karig geopende sportscholen. Dit betekent voor deze actieve sporters een enorme aanslag op hun fysieke en geestelijke gesteldheid plus een verminderde weerstand, ook tegen COVID-19.

Sporter centraal

Inge Buijs van Sport & Fitness Geldermalsen vindt het onbegrijpelijk dat een overheid geen oog heeft voor drie miljoen sporters. Het argument dat haar eigen belang dient, wuift zij ferm weg. “Ik stel mijzelf even niet centraal, maar juist de sporter. Mijn leden hebben een bewuste keuze gemaakt om aan hun gezondheid te werken; zij hebben zich bij mijn club aangemeld om onder deskundige begeleiding fit te worden. Hieronder zijn veel mensen met een chronische aandoening als diabetes of astma en een groeiende groep met overgewicht. Vergeet ook niet al die mannen en vrouwen met een stressvolle baan, die de spanning middels hun sportuurtje van zich af laten glijden. Deze mensen staan volledig in de kou”.

Open, zonder restricties

Op de vraag of de sportschool wel veilig is, antwoordt Inge Buijs dat de fitnessbranche volledig coronaproof kan werken. Dat heeft ze bewezen tijdens de zomer van 2020. Een sportschool kan exact het aantal personen laten sporten dat op basis van de ruimte veilig is en het is bovendien op afspraak. Een sportschool weet precies hoeveel leden er trainen en wie dat zijn. Uit onderzoek in 14 landen bij 62 miljoen fitnessbezoeken zijn slechts 470 personen besmet geraakt. Dat is 0,0000075%. Een verwaarloosbaar percentage. “Het is waarschijnlijk nog makkelijker om de hoofdprijs in de staatsloterij te winnen”, aldus Inge Buijs


Beweegachterstand

Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders tijdens de tweede lockdown minder is gaan sporten, met alle desastreuse gevolgen van dien. Denk daarbij aan hogere bloeddruk, hoger cholesterol, meer stress, meer overgewicht en diabetes. Vanuit deze optiek is het onvoorstelbaar dat er nog steeds hamburgers afgehaald kunnen worden bij de fastfoodketens, maar niet aan gezondheid gewerkt kan worden in de sportschool.

Overheid wakker schudden
Inge Buijs doet een oproep aan de lokale politici om haar te helpen de overheid wakker te schudden. “Juist door de sportscholen dicht te houden wordt het probleem vergroot. Mensen met een goede conditie en vitaliteit, zijn beter beschermd tegen het virus. Ik sluit mij aan bij de actie van de VES en ik maak een vuist voor de drie miljoen mensen die bewust hebben gekozen voor hun eigen gezondheid waarmee zij de zorg ontlasten. Zeker in verkiezingstijd moet deze boodschap aankomen”, besluit haar betoog.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden