Het wonder van West Betuwe


De vier auteurs van het feuilleton. Van links naar rechts: Louis van Oort, Loes Floor, Arthur Eerelman-Hanselman, Martine Eerelman-Hanselman.
De vier auteurs van het feuilleton. Van links naar rechts: Louis van Oort, Loes Floor, Arthur Eerelman-Hanselman, Martine Eerelman-Hanselman. (Foto: )

Het wonder van West Betuwe

Vorige week stond de laatste aflevering van het wekelijkse feuilleton ‘Het wonder van West Betuwe’ in deze krant. Sinds juni vorig jaar zijn er dertig afleveringen verschenen. Het werd geschreven door vier auteurs uit Geldermalsen: Arthur en Martine Eerelman-Hanselman, Loes Floor en
Louis van Oort.

West Betuwe - 'Het wonder van West Betuwe' is een vervolgverhaal waarin alle 26 kernen van de gemeente West Betuwe aan bod komen. Hoofdpersoon is Raf, een man van begin dertig. Hij lost samen met zijn wolvin Bora en de oudere vrouw Bianca in het jaar 2050 in de West Betuwe een mysterie op, dat ene Thijmen Timmer heeft achtergelaten.

Bij een aantal van de vier schrijvers, die elkaar van diverse projecten en plekken kennen, leefde al langer het idee om met meerdere mensen een spannend vervolgverhaal te schrijven. Toen het idee om samen te gaan schrijven op tafel kwam, bestond de gemeente West Betuwe nog niet zo lang. Het leek hen leuk om een feuilleton te schrijven waarin alle plaatsen van deze nieuwe gemeente aan bod kwamen; een vervolgverhaal zoals dat vroeger in de krant stond.

Het oorspronkelijke idee was om met een harde kern van de vier auteurs te werken en daarnaast gastauteurs te vragen die in een aflevering hun eigen woonplaats zouden behandelen. Maar dat bleek erg bewerkelijk. "Met z’n vieren een verhaal schrijven, bleek soms al ingewikkeld genoeg te zijn. Dan was je een bepaalde verhaallijn gestart en ging de volgende schrijver een hele andere richting op", vertelt Martine. "Het is een bijzonder schrijfproces, zo’n vervolgverhaal." Louis vult aan: "We hadden 400 woorden ter beschikking per aflevering. Dat is niet veel. Het voelde soms als een handicap, maar het was ook een uitdaging. We schreven op een verschillende manier, de een maakte eerst stukken van 700 woorden en kortte het dan in en dan ander schreef naar de lengte van 400 woorden toe." Loes: "We hebben elkaars stukken steeds kritisch gelezen. Het moest wel kloppen. We zijn daarin ook heel eerlijk geweest naar elkaar. Dat was af en toe best confronterend." "De stukken hebben een eigen stijl, maar moeten wel goed bij elkaar passen. Ik heb iedere keer voordat ik ging schrijven, alle afleveringen nagelezen" zegt Arthur.

"Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Niet te ver weg in de tijd, in 2050, maar die sciencefiction sfeer is wel makkelijk, dat geeft vrijheid om te schrijven. En tegelijkertijd wil je de identiteit van de kernen beschrijven en duik je in de geschiedenis" vertelt Arthur enthousiast. "Je weet natuurlijk niet hoe het over 30 jaar zal zijn. We hadden bijvoorbeeld onderling discussie over de vraag of mensen in 2050 allemaal vegan zijn geworden, of juist alleen nog maar drie sterren scharrelvlees eten. We hebben in ons verhaal een grote energiecrisis met avondklok bedacht, het koningshuis wegbezuinigd en uitvindingen geïntroduceerd zoals de vlastic zakjes, omdat plastic in de toekomst verboden wordt." Martine vult aan: "We hebben van bestaande dingen uit deze tijd een lokale variant bedacht of algemeen toegankelijk gemaakt, zoals de Betuwecoin en hologrammen. Er was veel aandacht voor vervoer in ons verhaal, omdat de hoofdpersonen de hele gemeente moesten doorkruisen. We hebben onder andere de WUBer (West Betuwe Uber), turbo e-bikes, vliegende en zelfrijdende taxi’s en zelfvarende kano’s op zonne-energie beschreven."

Loes Floor: "Voor mij als import West Betuwnaar was het leuk om op deze manier de gemeente te ontdekken. Plekken zoals Spijk, de struinpaden langs de Waal. Of historische pareltjes als het Peilhuisje in Herwijnen. We wandelen veel, maar we kenden lang nog niet alles. Het was een echte ontdekkingsreis." "Je leert inderdaad je woonomgeving beter kennen. Dat was ons doel voor de lezers, maar zo werkte het ook voor ons. Sommige plaatsen, vooral aan de Waal, kende ik nog niet goed. Als je de hoofdpersonen daarheen stuurde, moest je wel onderzoek doen en ter plekke een foto maken”, vult Martine aan.

Het viertal heeft vervolgideeën genoeg. Een wandel- of fietsroute door de gemeente, gebaseerd op het feuilleton, geocaching, een podcast. Of misschien nog een vervolg op het verhaal. Want schrijven blijft hun grote liefhebberij. Arthur heeft een speciale website gemaakt waarop alle afleveringen van feuilleton staan, zodat het verhaal achter elkaar te lezen is: www.hetwonder
vanwestbetuwe.net

Martine Eerelman-Hanselman

"Je weet natuurlijk niet hoe het over 30 jaar zal zijn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden