VERTEL MIJ WAT!

VERTEL MIJ WAT!

Praktijk verhalen

WEST BETUWE - Tijdens de “Vertel mij wat”-avonden delen inwoners verhalen, die ze zelf hebben meegemaakt. De verhalen zijn afwisselend hilarisch, historisch en ontroerend. De verhalen worden ook opgenomen. Iedereen kan ze gratis luisteren via podcast, dat is een app die op bijna iedere moderne telefoon zit.

Euthanasie

In de negentiende aflevering vertelt Frederik Hamster uit Deil over zijn ervaringen als dierenarts.

”Iedere week worden wij wel gevraagd om een euthanasie te plegen op een dier, dat hoort bij ons werk als dierenarts. Ik werd gebeld door een mevrouw met een kat en die vroeg of ik langs wilde komen. Dus ik mijn spullen voorbereid, scheerapparaat mee, spuitjes mee, naalden, stethoscoop, alles bij me. Ik kom daar binnen, is natuurlijk geen leuke situatie, dan zet ik mijn begrijpende blik op, het is vaak een emotioneel moment.”

“Vaak is zo’n kat een 15 jaar oud, dat is wel het gemiddelde. In dit geval lag de kat op de slaapkamer, hij kon bijna niets meer, hij was al best aan het hijgen. Ik ga dan twee dingen doen. Eerst een injectie geven dat de kat rustig gaat slapen. Dat middel werkt vrij snel, meestal binnen 3 minuten. Daarna volgt een tweede injectie en dan stopt zijn hart. Ik luister dan met mijn stethoscoop om te luisteren of het hart echt is gestopt met kloppen. En net op het moment dat ik dit doe, kijkt de eigenaresse naar de klok die aan de muur hangt en ze kijkt daar heel lang naar.”

“Nadat ik geconstateerd heb dat het hart echt niet meer klopt en de kat is overleden, vraag ik mezelf af wat hier aan de hand is. Waarom kijkt ze zo naar die klok? Ze legt me uit dat die klok net 10 keer sloeg. Dus ik denk, dat kan, maar wat is daar bijzonder aan? Ze zegt tegen me “Die klok stond al 10 jaar stil”. Tsja, dat was echt wel even bizar.”

Leeuw

“Nu ben ik dierenarts in Deil, in het verleden had ik een praktijk in Amersfoort. Soms had ik toen ook een klus in de dierentuin daar. Er is daar een leeuwenverblijf met 3 leeuwinnen en 1 mannetjesleeuw. En één van de leeuwinnen had allemaal wonden. Maar niemand had nog gezien hoe dat nou eigenlijk gekomen was. Het was een beetje een rare situatie. Dus mijn suggestie was haar te verdoven om even goed te kijken wat hier nou aan de hand was.”

“We zouden dat op een dinsdag doen en het weekend daarvoor ging ik met mijn gezin als bezoeker naar het park. Dus ik zeg tegen mijn vrouw, die ook dierenarts is en waarmee ik samen de praktijk heb, “zullen we even langs het leeuwenverblijf lopen”. Net als wij voor die kooi staan krijgt die gewonde leeuwin een epileptische aanval. En dat mannetje wordt helemaal gek en die springt op die leeuwin en begint te bijten. En die andere twee leeuwinnen doken weer op dat mannetje om die leeuwin te beschermen. Dat werd dus een enorme vechtpartij.”

“We hebben toen die leeuwin snel daarna verdoofd. De leeuwin was daarna helaas niet te redden, die moest gaan hemelen. Die leeuw had een soort natuurlijke reactie om een leeuwin die raar doet uit de groep te stoten, ook om de genenpoel te beschermen. Normaal zou een leeuw op de Afrikaanse vlakte de leeuwin uit de groep jagen, maar dat is het nadeel van een kooi in een dierentuin, dan is aanval de enige verdediging.”

Hele verhaal

Luister het hele verhaal via podcast app op je telefoon. Op de website van "Vertel mij wat” lees je hoe je dat kan doen. In 2021 worden er hopelijk weer vertelavonden georganiseerd. Info: www.vertelmijwat.net

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden