Leven en werken van Jan van Anrooy


<p>Voorzitter Joke van Vrouwerff (l) Jef de Jager en Gerd Buyzerd proosten op het Culturele jaar waarin Jan van Anrooy centraal staat.</p>

Voorzitter Joke van Vrouwerff (l) Jef de Jager en Gerd Buyzerd proosten op het Culturele jaar waarin Jan van Anrooy centraal staat.

(Foto: )

Leven en werken van Jan van Anrooy

Het afgelopen jaar is door de Corona veel niet doorgegaan. De mensen van Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe hebben niet stil gezeten. Ze hebben veel voorbereid voor de komende exposities. Het leven van Jan van Anrooy staat dit jaar in de schijnwerpers. Een van de drie grote kunstschilders uit de vorige eeuw die in Geldermalsen hebben gewoond. In een soort van drieluik staat na Piet Mulder nu Jan van Anrooy in de belangstelling. Een volgend jaar is het voornemen om het leven en werken van Rijer Murman te belichten.

West Betuwe – Op 19 juni zal in West Betuwe de Culturele zomerweek van start gaan. De aftrap vindt plaats op een historische plaats in Tricht. De ruim 600 jaar oude St. Pieterskerk zal het podium zijn. Bij de officiële opening zal het boek, geschreven door Jef de Jager, over het leven van de schilder worden gepresenteerd. De tentoonstelling over de werken van Van Anrooy, zullen te zien zijn in de kerken van Tricht, Rumpt en Deil/Enspijk. De kunstenaar heeft in Tricht en Rumpt gewoond en gewerkt. Voorzitter van de Stichting Joke van Vrouwerff: “We zijn blij dat we in aanraking zijn gekomen met Jef de Jager uit Beusichem, hij is een ervaren geschiedschrijver. De expositie over het ‘leven en werken’ van de kunstschilder wordt mogelijk gemaakt door de gemeente West Betuwe, zij bezitten veel werk van Jan. Gelukkig krijgen we veel werk van familie en vrienden voor deze unieke expositie in bruikleen. Er zijn mensen die te kennen hebben gegeven afstand te willen doen van de werken en dat geeft ons weer de kans om na afloop een bijzondere verkoopmiddag te organiseren.” De Stichting verzorgt net als bij het boek over Gellicum de verkoop en financiën. Daarover zegt penningmeester Gerd Buyserd: “De mensen moeten wel snel bestellen, want de oplage is beperkt. We willen mensen niet teleurstellen, zoals we dat hebben ervaren met het boek over Gellicum. Intekenen is dus belangrijk. De sponsorwerving verloopt goed. We organiseren een soort Crowdfunding.”

Voor 75 euro krijgen de mensen een feestelijke middag met lunch, het boek en een rondleiding met uitleg over de expositie.

Het Boek

In ‘Symfonie van de Betuwe’, geeft de schrijver het leven en werken weer van de kunstenaar in de vorige eeuw. Foto’s laten veel van zijn ruim 3000 werken zien. Schrijver Jef de Jager heeft de opleiding Culturele antropologie gevolgd en heeft een naam opgebouwd als deskundig geschiedschrijver.

Jef de Jager: "Toen ik zo'n twintig jaar geleden in de Betuwe kwam wonen en bij vrienden in Rumpt was, die een schilderij van Van Anrooy hadden, werd ik getroffen door zijn krachtige schilderingen. De bloesem sprak mij aan. Mij werd toen gevraagd een expositie van zijn werk te organiseren. Ik heb daar toen nee tegen gezegd, wel dat ik graag een boek over hem wilde schrijven. Zo ben ik in contact gekomen met de dames van deze Stichting. Ik ben op onderzoek uitgegaan en ik kan alleen zeggen het is een boeiend verhaal.” Info: www.skcwb.nl

Cees Hoogteyling

de krachtige uitstraling van bloesem in zijn werk trof mij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden