Logo weekbladwestbetuwe.nl


<p>Voor Ewout Blomert is het dorpshuis de woonkamer van de gemeenschap en hij is blij dat gemeente het werk blijft ondersteunen.</p>

Voor Ewout Blomert is het dorpshuis de woonkamer van de gemeenschap en hij is blij dat gemeente het werk blijft ondersteunen.

(Foto: )

Samenwerken is de bindende factor

Het afgelopen jaar hebben ook de dorpshuizen het niet gemakkelijk gehad. Geen activiteiten, geen verhuur van ruimtes, dus geen inkomsten en wel kosten. Voor menig penningmeester geen gemakkelijke zaak om het financieel rond te krijgen. We blikten terug met Ewout Blomert, voorzitter van het dorpshuis Tricht en woordvoerder van de klankbordgroep dorpshuizen. In samenspraak met wethouder Rutger van Stappershoef, projectleider subsidiëring Houtman en de dorpshuizen, is er volgens Blomert een subsidiebeleid tot stand gekomen waar de dorpshuizen zich in kunnen vinden.

Tricht – Voor de dorpshuizen in West Betuwe moesten de drie verschillende subsidieregelingen uit de oude gemeente Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal, die nog steeds van kracht waren, omgebouwd worden naar één nieuwe regeling. Blomert is blij dat het proces op een prettige manier is verlopen. Blomert: “We wisten vooraf dat het geven en nemen was. De diversiteit van de dorpshuizen is zo groot dat je het nooit iedereen naar de zin kan maken. Wij als Tricht bijvoorbeeld zijn er op achteruit gegaan. Wij hadden het niet zo slecht in de oude gemeente Geldermalsen. Het is puzzelen geweest. Belangrijk voor ons als dorpshuizen en vooral al die vrijwilligers die zich voor het behoud van de dorpshuizen inzetten, was de vraag hoe staat de gemeente tegenover het werk wat wordt gedaan. Het dorpshuis is verankerd in de samenleving van het dorp. Dorpshuizen vullen gaten waar gemeenten niet komen. We zijn erg blij dat we nu van de raad van West Betuwe die erkenning hebben gekregen.”

Samenwerken

Ewout Blomert, eigenaar van organisatie-adviesbureau de ‘Verbindende Factor’, weet als geen ander dat samenwerken dé weg is naar succes. Voor hem is het dorpshuis Tricht een voorbeeld. Een aantal jaren geleden zat het dorpshuis in een diep dal en kan eigenlijk nu wel als voorbeeld gesteld worden hoe een dorpshuis kan overleven. Blomert zelf blijft zeer bescheiden. Voor hem komt het succes door de betrokkenheid van de inwoners. In de slechte periode van het dorpshuis Tricht keerde het tij. De inwoners lieten van zich horen, ze gingen zich betrokken voelen bij het dorpshuis. Blomert: “Mensen voelden zich er verantwoordelijk voor. Ze staken zelf de handen uit de mouwen. De creativiteit kwam bovendrijven. Ze melden zich massaal aan als vrijwilliger. Zo is Tricht weer springlevend geworden. Het is het huis van het dorp geworden. Zonder vrijwilligers kan een dorpshuis niet meer draaien. We behoeven zelf niet meer het wiel uit te vinden. Samen met elkaar in overleg, we moeten als dorpshuizen zorgen dat er goed overleg is. Problemen met elkaar durven te bespreken. Als beheerders het niet meer trekken en er geen brood meer in zien, zullen we toch de dorpshuizen in stand moeten houden. Mensen moeten er zich bij betrokken voel. De toekomst ligt in het nieuwe jaar weer voor ons. Samen moeten we zorgen dat de dorpshuizen leven en blijven leven.”

Cees Hoogteyling

een dorpshuis kan zonder vrijwilligers niet draaien

Meer berichten