Roy Rouwhorst en Roderick de Krieger van de Rabobank West Betuwe tijdens de gastles Duurzaam Ondernemen aan leerlingen van de Lingeborgh in Geldermalsen
Roy Rouwhorst en Roderick de Krieger van de Rabobank West Betuwe tijdens de gastles Duurzaam Ondernemen aan leerlingen van de Lingeborgh in Geldermalsen (Foto: Marjan Duursma)

Leerlingen van De Lingeborgh maken het verschil

Geen leerboeken, maar echt aan de slag. Voor jezelf, voor een ander en voor de wereld. De Lingeborgh in Geldermalsen doet mee aan de Day for Change Actie.

Geldermalsen - Op een speelse en ondernemende manier kennis maken met wereldburgerschap, duurzaam ondernemen en omgaan met geld. Dat is de Day for Change Actie. Leerlingen van De Lingeborgh in Geldermalsen, onderdeel van de scholengemeenschap O.R.S. Lek en Linge, doen mee.

Ideeën waarmaken
‘Kaarsjes met kerstdecoratie in ingezamelde glazen potten, fotolijstjes van overgebleven stukken plexiglas die anders weggegooid worden: kinderen hebben zúlke creatieve ideeën’, zegt Marjan Duursma van stichting Day for Change. ‘In dit project kunnen ze die waarmaken en dat motiveert enorm. Samen met Rabobank West Betuwe bieden we het programma aan. We leveren het lesmateriaal en geven gastlessen over wereldburgerschap en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De Rabobank verzorgt gastlessen over duurzaam ondernemen. Daarna bedenken de leerlingen een bedrijfje waarmee ze geld kunnen verdienen. Ze maken een ondernemingsplan en presenteren dat tijdens een pitch, met de Rabobank en Day for Change in de jury. Wordt het goedgekeurd, dan krijgen ze zelf een microkrediet: cash geld om gelijk mee te beginnen. De winst die de leerlingen maken gaat naar ondernemende mensen in ontwikkelingslanden.’

Echt geld
Docent Margreet Visser is blij met het project. 'De Lingeborgh werkt als UNESCO-school vanuit vier thema's: vrede & mensenrechten, intercultureel leren, burgerschap en duurzaamheid. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen hun talenten ontwikkelen en leren om positief bij te dragen aan de samenleving. Day for Change past daar geweldig goed bij. Leerlingen ervaren dat je ook in je eentje of als klein team kunt bijdragen aan een betere wereld. Door duurzaam te ondernemen én door het helpen van een ander met de winst uit je onderneming. De gastlessen waren een echte eyeopener voor de leerlingen. "Dus we krijgen dan echt geld?", was hun verbaasde reactie. Jazeker! Dat maakt het heel realistisch, en daardoor zijn de leerlingen meteen enthousiast’.

Perfecte match
Voor de Rabobank West Betuwe is het project een perfecte match, vindt accountmanager MKB Roy Rouwhorst. ‘Duurzaamheid, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid zijn belangrijke thema’s voor de Rabobank, als coöperatieve financiële instelling. Samenwerken aan een betere wereld, daar draait het ook om bij Day for Change. Met dit project helpen we leerlingen bij het zelfstandig omgaan met geld, het ontwikkelen van ondernemende vaardigheden én stimuleren we duurzaam denken en doen. De gastlessen waren heel leuk om te geven vanwege het enthousiasme van de leerlingen. Ze hadden er duidelijk al over nagedacht en kwamen met mooie plannen. Daar krijgen ook wij energie van!'

Dit schooljaar doen vier scholen in West-Betuwe mee met de Day for Change Actie. Bijna 200 leerlingen van De Lingeborgh in Geldermalsen, het Koningin Wilhelmina College in Culemborg, OBS Meester Aafjes en CBS De Schakel in Meteren starten tijdens dit project met een microkrediet van Day for Change een eigen bedrijf. De winst die de leerlingen hiermee maken, wordt ingezet om ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te steunen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

In samenwerking met de Rabobank West Betuwe laat Stichting Day for Change leerlingen van 10 t/m 16 jaar in het werkgebied van de bank kennis maken met duurzaam ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld. Interesse? Meedoen is nog mogelijk!

Stichting Day for Change

Day for Change zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem. Goed voor mens, dier en planeet. Jaarlijks doen zo’n 6.000 leerlingen op ruim 100 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs mee met de Day for Change Actie. Ze ervaren dat ondernemerschap en inzet bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid, maar ook aan een rechtvaardiger wereld en duurzame ontwikkeling.

Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland van ruim €19.000,- microkrediet bijna €75.000,- weten te maken. Deze winst is door Day for Change volledig geïnvesteerd in ondernemende mensen in ontwikkelingslanden, zoals jonge ondernemers op het platteland van Oeganda die door training en coaching hun bedrijf lieten groeien.

www.dayforchange.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden