Foto:
aangeboden door Cordify.net

Artiesten & Corona

De Coronacrisis heeft voor veel artiesten roet in het eten gegooid. Zij hebben niet de mazzel van thuiswerken en geld blijven verdienen. Hoe betaal je als artiest nog steeds de rekeningen als je geen optredens meer hebt? Maar dit is niet alleen het probleem. Ook samen repeteren is online eigenlijk niet te doen. Deze problemen ervaren niet alleen artiesten in Nederland, maar wereldwijd.

Op dit moment in New York 

Dave Hillyard is saxofonist en speelt in een band. Deze saxofonist ken je waarschijnlijk van The Slackers. Woonachtig in New York heeft ook hij te maken met deze crisis. Samen met zijn band is al zeker 3 maanden aan shows misgelopen en dat worden er nog wel meer. Ze lopen dus geld mis om hun rekeningen te betalen. Daarnaast gaat repeteren moeizaam online. 

Online probeert de band van Dave Hillyard samen te komen om te repeteren, maar dit gaat moeizaam. Samen tegelijkertijd starten met spelen is lastig. Daarom wordt er veel gesproken over de vorm van repeteren. Wat zij vooral niet willen is stil zitten. Het is een grote uitdaging om synchroon te spelen, maar samen zoeken ze continu naar een oplossing. 

Het inkomen van Dave Hillyard is flink getroffen door de crisis. Wanneer ze kunnen grijpen ze graag een optreden aan en in tussentijd verkopen ze via online streamingdiensten hun optredens. De fans kunnen een kaartje kopen voor het optreden en deze online live bekijken. Maar deze optredens staan niet gelijk aan het gebruikelijke inkomen. Het is slechts 20% van wat zij normaal verdienen. Ondanks alle tegenslagen proberen ze samen het beste ervan te maken. 

Op dit moment in Zweden 

Ook in Zweden hebben artiesten last van de Corona. Ook voor hen geldt dat optredens worden afgezegd en er wordt gezocht naar alternatieven. Janine Cathrein uit Zweden zou dit jaar samen met haar band optreden in verschillende landen. Zo stonden ze ook op het programma bij verschillende evenementen in Nederland. Maar dit ging natuurlijk niet door en lopen daardoor ook veel geld mis. 

Ook zij zijn op zoek naar alternatieven om te repeteren en op te treden. Online samenkomen om te repeteren ervaart Janine Cathrein ook als een probleem. Synchroon samen spelen lijkt bijna onmogelijk. Maar ondanks alle tegenslagen zijn er ook positieve punten in deze crisis. Janine Cathrein wilde pas na de tour weer liedjes gaan schrijven, maar opeens heeft voldoende tijd hiervoor. Dat levert dus veel nieuwe nummers op. Grote kans dat volgend jaar de mogelijkheden rijker zijn dan in 2020. Dat betekent veel nieuwe nummers van deze band in 2020. 

Overal op de wereld ervaren artiesten dezelfde problemen. Of het nu in Zweden is of Amerika of gewoon hier in Nederland, elke artiest ervaart problemen op het gebied van repeteren en inkomen. Maar gelukkig blijven zij allemaal positief!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden