'Website gemeente goed toegankelijk'

De website van de gemeente West Betuwe is goed toegankelijk, dat is de conclusie van het Platform Toegankelijk West Betuwe.

De website van de gemeente West Betuwe is goed toegankelijk, dat is de conclusie van het Platform Toegankelijk West Betuwe.

West Betuwe - Dit is in de startbijeenkomst op 7 oktober jl. van het platform aan de gemeente meegedeeld. In het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid heeft het platform de website van de gemeente West Betuwe onderzocht of goed te gebruiken is door mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Dat de website goed scoort, komt vooral doordat deze in alle opzichten een rustige uitstraling heeft en dat de informatie overzichtelijk wordt gepresenteerd. Wat ook opvalt is dat het taalgebruik vrij eenvoudig is. Dat is belangrijk voor die mensen in onze gemeente die moeite hebben met lezen.

Wat zeker goed scoort in de gebruikte checklist is dat voor blinden en slechtzienden de voorleesfunctie goed werkt. Zeker daarbij helpt dat de tekst helder omschreven is. Daarnaast is het ook mogelijk zelf het contrast te veranderen en dat de lettergrootte kan worden bijgesteld.

Er zijn ook aandachtspunten. Voor mensen met een auditieve beperking is het videomateriaal op de website niet toegankelijk vanwege het ontbreken van correcte ondertiteling. Ook zou bij toespraken van de burgemeester op video een gebarentolk gewenst zijn.

Bij een test van een bewoner van het Thomashuis in onze gemeente blijkt dat deze via de website goed in staat was zelf een aanvraag te doen voor een paspoort. De website gaf in duidelijke stappen aan hoe dit kan.

Het Platform Toegankelijk West Betuwe houdt zich bezig met de vraagstukken rond de fysieke toegankelijkheid voor iedereen van gebouwen en de openbare ruimte binnen de gemeente West Betuwe. Ervaringsdeskundigen en inwoners van de gemeente West Betuwe zetten zich vrijwillig hier voor in.

Dit doet het platform door bijvoorbeeld advies te geven aan de gemeente West Betuwe. Zo is zij ingegaan op de uitnodiging van de gemeente om mee te denken bij nieuwe bouw- of verbouwprojecten. Een voorbeeld is de verbouwplannen van het gemeentehuis

Bij projecten waar advies niet actief wordt gevraagd en die de fysieke toegankelijkheid wel raken, reageert het platform zelf, zoals bij de verbouw NS station Geldermalsen en de nieuwe wandel- en fietstunnel in Tricht.

Zo kaart het platform ook specifieke problemen aan die met fysieke toegankelijkheid te maken hebben en niet via het Meldpunt van de gemeente worden opgelost. Een voorbeeld is de aanpassing van looplijnen voor blinden in het centrum van Geldermalsen

Het platform test ook gebouwen met een openbare functie en/of routes daar naar toe. Zo is dat gebeurd bij het Dorpshuis Tricht.

Momenteel bestaat het platform uit een groep enthousiaste mensen uit de voormalige gemeente Geldermalsen. Zij is ook op zoek naar mensen uit de voormalige gemeenten Neerijnen en Lingewaal om actief mee te doen.

‘Toegankelijk West Betuwe’ heeft een eigen Facebook pagina. Zij is ook te bereiken op het email adres toegankelijkwestbetuwe@gmail.com

Rinus Korteweg, Platform Toegankelijk West Betuwe

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden