Logo weekbladwestbetuwe.nl


Foto:

Opening vloedschuren route in Heesselt

West Betuwe: Door de verscherpte Covid-19 maatregelen, is de bijeenkomst in Vloedschuur Marie op Heerlijkheid Marienwaerdt uitgesteld. Maar de route is toch geopend door middel van het onthullen van een van de 9 bordjes die op deze route zijn geplaatst door wethouder Rutger van Stappershoef.

Heesselt

Wethouder Rutger van Stappershoef onderstreept het belang van deze nieuwe route: “Vloedschuren vertellen ons een verhaal. Ze laten de identiteit én het verleden van ons rivierengebied zien. En daarmee ook van de gemeente West Betuwe. Het laat zien hoe kwetsbaar het gebied kan zijn waarin wij wonen. Een nog onderbelicht onderwerp dat ons bewust maakt van de eeuwige, noodzakelijke strijd die inwoners tegen het water voeren. Het is erg waardevol dat er in onze gemeente initiatieven zoals deze vloedschurenroute ontstaan. De route verbindt de prachtige vloedschuren die West Betuwe rijk is. Het vertelt op deze manier een samenhangend verhaal over vroeger, nu en de toekomst. Dat dit gekoppeld is aan het basisonderwijs met een cultuureducatiepakket is helemaal in lijn met het cultuurbeleid van de gemeente. Zo maken ook de jongsten in onze gemeente kennis met een stukje cultuurhistorie en actuele onderwerpen zoals klimaatverandering. Juist ook in West Betuwe.”

Stichting sKCWB heeft hierbij een prachtig overzichtsboekje (120 pagina’s fullcolor) gemaakt, met hierin de achtergronden, geschiedenis en een overzicht van de vloedschuren in onze Gemeente. Zoals al gemeld is hierbij tevens een educatief programma ontwikkeld voor de hoogste klassen van het basisonderwijs. Een prachtig filmpje maakt onderdeel uit van het bijbehorend lesprogramma.

Het bijbehorend lespakket voor de scholen is via Welzijn West Betuwe te bestellen.

Het routeboekje voor € 5,00 kunt u bestellen via de website van de Stichting: www.skcwb.nl of via email info@skcwb.nl Op de website vindt u tevens de link naar het educatieve filmpje, gemaakt voor de scholen.

Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe (sKCWB) presenteert hiermee de derde route in haar reeks en project Wegwijs in de Betuwe. Na de Piet Mulder kunstroute in 2019 en de Kunstroute langs de openbare kunstwerken in de 26 kernen van West Betuwe in juni van dit jaar, presenteert sKCWB route 3, de route langs de Vloedschuren in de Gemeente West Betuwe.

Het is nu vijf voor twaalf voor wat betreft het behoud van de vloedschuren in onze gemeente. Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe (sKCWB) heeft dit stukje cultuur historisch agrarisch erfgoed in kaart gebracht voor wat betreft de 26 kernen van de Gemeente West Betuwe.

De samenkomst met de vloedschuur eigenaren, alsmede het gevolg hieraan geven tot behoud van dit stukje cultureel agrarisch erfgoed is nu even uitgesteld. Maar van uitstel komt geen afstel.

Voor meer informatie: Joke van Vrouwerff, voorzitter Stichting sKCWB, 06 20548482

Gerd Buyserd-van Doorslaer, penningmeester van de Stichting, 0345 572224.

(foto: Betuwefotograaf.nl/Marinus de Keijzer)

Meer berichten