Windparkmolenpark Deil geopend

Het windmolenpark Deil is in bedrijf. Vrijdag is het, vanwege Corona in kleine kring, officieel geopend. Er was een debat over de opleiding van technisch personeel en een optreden op grote hoogte dat via Facebook te volgen was.

Deil - Het Windpark Deil, langs de A15, kent een lange geschiedenis. Die begint in 1996 en kwam de laatste vijf, zes jaar in een stroomversnelling. Nu staan de molens er; aanleiding voor een feestelijke opening met een boodschap.

Lokaal eigenaarschap

Directeur Betuwewind, Gerlach Velthoven, had de opening eigenlijk in juni gepland “Met zoveel mogelijk leden van de coöperatie. Corona zorgde voor vertraging en een ‘anderhalve-meter-opstelling.”

Het park levert samen met de molens bij de Avri energie voor 60000 huishoudens. De molens zijn voor de helft eigendom van de energie coöperatie Betuwewind met 900 leden uit de streek. De coöperatie heeft zo’n 50 miljoen euro geïnvesteerd. Een deel van de opbrengst van de molens gaat naar regionale projecten.

Eerst was er een belangrijke boodschap. Om de overgang naar duurzame energie te realiseren zijn er zeker 150.000 technici nodig, zoals bijvoorbeeld installateurs. Maar daar is een tekort aan, dat op termijn oploopt naar 40.000 technisch goed opgeleide mensen. Vertegenwoordigers uit het onderwijs, de werkvoorziening en het bedrijfsleven gingen hierover in discussie. Er worden te weinig mensen opgeleid voor dit werk. Het bedrijfsleven biedt te weinig stages aan. En als ze dan uiteindelijk van school komen, kunnen ze kiezen uit 30 banen. Een betere samenwerking tussen onderwijs, werkvoorziening en bedrijven op regionaal niveau is van groot belang. Als dat niet gebeurt komen die 40.000 extra vakmensen er niet snel genoeg.

Opening

Vervolgens verrichtten wethouder Annet IJff (PvdA) en de zevenjarige Pien, “Ik ben voor windmolens en ik vind natuur heel belangrijk”, de opening. Het was het startsein voor een spetterend optreden van Geldermalsenaar en Betuwewind-lid Paul Salome en kids. Tegen de achtergrond van de molens werd op grote hoogte een acrobatisch optreden gegeven, begeleid met muziek geïnspireerd op de duurzame projecten van Betuwewind. Het optreden werd via Facebook live uitgezonden voor iedereen die er vanwege de Corona regels niet bij kon zijn.

De molens zijn in vol bedrijf. En ook de door de gemeente toegezegde 0-meting komt er aan. Dat is een meting die een overzicht geeft van de huidige en toekomstige overlast voor omwonenden van de combinatie van de A15, de Betuwelijn en de molens. Toekomstige ontwikkelingen kunnen daaraan getoetst worden. De 0-meting is vertraagd doordat de verkeersbelasting op de A15 als gevolg van Corona maandenlang lager was dan gebruikelijk. Verantwoordelijk wethouder IJff: “Dan meet je geen reële geluidbelasting.” IJff verwacht binnenkort de resultaten.

Wim Timmermans

‘ik ben voor windmolens en ik vind natuur heel belangrijk’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden