In het hart van De Pluk aan de grote leestafel ontmoet Babs Bergs regelmatig mensen om een praatje te maken.
In het hart van De Pluk aan de grote leestafel ontmoet Babs Bergs regelmatig mensen om een praatje te maken. (Foto: )

Gewoon meer aandacht voor elkaar

Vanaf 1 tot en met 8 oktober wordt in het hele land de week tegen de eenzaamheid gehouden. Welzijn West Betuwe doet daar ook aan mee en we spraken met Babs Bergs, zij is consulent ouderen West Betuwe. Zij werkte in de verpleging en bij diverse zorginstellingen en heeft daar veel kennis van zaken opgedaan. Zij wil het woord eenzaam liever niet benoemen.

Geldermalsen – Welzijn West Betuwe, organiseert samen met de GGD, gemeente West Betuwe en bedrijfsleven de oktober-week ‘een tegen eenzaamheid’ waarin meer aandacht wordt gevraagd voor elkaar. Babs is blij te kunnen en mogen werken met een groep enthousiaste mensen, verspreidt over de gemeente. Dat zijn de sociale werkers in de gemeente en zij ondersteunen of proberen kerngerichte activiteiten op te starten.

Babs Bergs: “De corona periode heeft mensen bang gemaakt om sociaal weer bezig te zijn. Daarom is het van groot belang dat we wat meer aandacht voor elkaar hebben. Als je oog hebt voor elkaar vergeet je de eenzaamheid. Iedereen herkent dat gevoel wel. Dat heeft niets met leeftijd te maken. Het wordt gauw gezegd en gedacht dat het probleem alleen bij oude mensen of alleenstaanden is. Iedereen heeft zijn goeie en minder goeie momenten.”

Dorpshuizen

Babs Bergs is blij dat er zoveel dorpshuizen en kerkgebouwen zijn waar veel bijeenkomsten worden gehouden. Jong en oud maken van die ruimtes gebruik. Iedereen zoekt vaak een activiteit die bij hem of haar past of in behoefte voorziet. Babs Bergs: “Deelnemen aan de maatschappij is belangrijk voor het welzijn van de mens. Passende ontmoetingen daarover geven wij graag voorlichting. Als we elkaar nu gewoon eens vaker bij de hand nemen en andere dingen laten ontdekken, dan wordt de ellende in veel gevallen vergeten. Dan maken we er samen meer dan een mooie week van.”

Tompoezen

Aan afronding van het programma voor de speciale week van 1 tot en met 8 oktober wordt de laatste hand gelegd. Volgende week staat dat in de voorlichting van de gemeente West Betuwe. Daarin staat ook een bon, waarop men bij de Hema twee tompoezen gratis kan afhalen. Babs Bergs daarover: “Ik hoop dat veel mensen die gaan halen. Het is de bedoeling dat hij of zij die ze gaat halen, die mee neemt naar iemand anders. Naar iemand die gewoon eens om een praatje verlegen is, of iemand die altijd alleen zit. Iedereen weet best wie er behoefte heeft aan een praatje.” Babs Bergs hoopt dat mensen met elkaar en voor elkaar in beweging komen en dan ervaren dat we samen eenzaamheid kunnen overwinnen. “We moeten elkaar meer bij de arm pakken en meenemen naar noem maar op, dat kan een koffieochtend zijn, een lezing of gewoon een eindje wandelen. Wij als Welzijn staan altijd klaar voor advies of ondersteuning. Ik hoop niet dat gek klinkt, maar wij zijn van alle markten thuis.”

welzijnwestbetuwe.nl

Cees Hoogteyling

we moeten elkaar meer bij de arm pakken en meenemen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden