Officiële opening Windpark Deil

‘’We hebben er lang aan gewerkt en nu is het eindelijk zo ver: Windpark Deil is in gebruik genomen! 

Deil / Geldermalsen - De elf windmolens wekken de allerschoonste energie op voor maar liefst 45.000 huishoudens in heel Nederland. De drie eigenaren van Windpark Deil nodigen u daarom graag uit voor de officiële opening op vrijdag 18 september 2020, om 15.00 uur. De opening staat niet alleen in het teken van het windpark, maar gaat ook in op het ontwikkelen van duurzame energie in Nederland.

Dagvoorzitter en publicist op het gebied van energietransitie, Remco de Boer, ontvangt op anderhalve meter de vertegenwoordigers van Betuwewind, Eurus Energy en Pure Energie, de eigenaren en samenwerkingspartners van Windpark Deil. Daarna praten we in een informele debatsetting over de rol van onderwijs, overheid en organisaties om ervoor te zorgen dat de energiesector een aantrekkelijke sector om in te werken wordt. En hoe deze sector het tekort aan goed opgeleide mensen gaat oppakken. We verwelkomen aan de gesprekstafel: Marlies Visser COO Alliander, Doekle Terpstra voorzitter Techniek Nederland, Stan Vloet voorzitter College van Bestuur Rivor, Colin Stolwijk portefeuillehouder Werkzaak Rivierenland en Jan Jacob van Dijk voorzitter Burgerwindcoöperatie West-Betuwe. Hierna wordt Windpark Deil op luchtige wijze geopend. 

Debat over klimaatbanen, techniekonderwijs, tekorten, rollen en kansen 
De energietransitie is een van de grootste opgaven uit de moderne geschiedenis. Voor deze transitie zijn veel mensen met specialistische kennis nodig. Maar het is lastig is om voldoende mensen bereid te laten zijn actief te worden in deze sector actief. Het gaat om technisch mbo- en hbo-opgeleide mensen, maar ook om mensen die goed kunnen organiseren en communiceren. Gezien de vergrijzende bevolking en het verminderde aanbod zal de strijd om de beschikbare arbeidskrachten in de komende jaren in alle hevigheid losbarsten. Want niet alleen de technieksector schreeuwt om mensen, ook de zorg, logistiek en onderwijs kampen met toenemende tekorten. Hoe zorgen we ervoor dat de energiesector een aantrekkelijke sector wordt? Hoe gaat de sector het tekort aan goed opgeleide mensen oppakken? Welke rol kan het onderwijs daarin spelen? En wat kan de gemeente of UWV hieraan doen? Allerlei vragen die op de nationale agenda liggen, maar waar regionaal misschien makkelijker antwoorden kunnen worden gevonden.

Een opening in coronastijl 
Al in 1996 werden de eerste plannen gemaakt voor Windpark Deil. Nu er 11 windmolens - de op een na hoogste van ons land - in de regio draaien, en waar 900 leden van de lokale burgerwindcoöperatie in hebben geïnvesteerd, willen we natuurlijk vieren dat er schone stroom wordt opgewekt voor 45.000 huishoudens. Dit doen we tijdens een informeel samenzijn aan de voet van het windpark in coronastijl. ‘s Avonds is een speciale online uitzending met de vertolking van een voor de gelegenheid gecomponeerd nummer, dat live wordt opgevoerd door Paul Salomé en zijn drie kinderen, gevolgd door een speciale DJ-set van Mees Salomé. Deze uitzending start om 19.30 uur en is voor iedereen te volgen via www.windparkdeil.nl of via het Facebook evenement.’’ 

Betuwewind
Laageinde 2

Geldermalsen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden