In zijn werkkamer besteedt Nelis van Ooijen nu veel tijd aan de oude verhalen van 't Roth te verzamelen en te digitaliseren.
In zijn werkkamer besteedt Nelis van Ooijen nu veel tijd aan de oude verhalen van 't Roth te verzamelen en te digitaliseren. (Foto: )

Op zoek naar foto's en verhalen

Veel inwoners van de gemeente West Betuwe hebben wel eens gehoord over buurtschap ’t Roth in Geldermalsen. Nelis van Ooijen is 64 jaar geleden geboren en opgegroeid in de Dwarsstraat. Geschiedenis heeft altijd zijn belangstelling gehad en hij is al zo’n dertig jaar lid van de historische kring. Regelmatig worden er door Nelis wetenswaardigheden over ’t Roth geplaatst op Facebook “’t Roth in Geldermalsen”.

Geldermalsen – Door Rob van Veen, voor velen geen onbekende, werd enkele jaren geleden de Facebookpagina: “’t Roth in Geldermalsen” opgezet.

Nelis: “Toen ik daar wat berichten had geplaatst, werd ik door Rob gevraagd medebeheerder te worden. Dan zit je in het fotoalbum van je ouders te bladeren en bedenk je dat nooit meer is te achterhalen wie er op de foto’s staan.

Dat besef je pas als je ouders er niet meer zijn. Dat zette me aan het denken en ik ben tot de conclusie gekomen dat het belangrijk is dat we niet moeten vergeten waar we van afstammen. Het verleden moet een gezicht krijgen en houden.”

Nelis vertelt dat hij wel realistisch is en ziet wel dat de jeugd minder belangstelling heeft voor het verleden. Hij gelooft er wel in dat bij het stijgen van de jaren, ook bij hen het historisch besef sterker zal worden. Zij zullen zich gaan afvragen wie hun voorouders waren, hoe die eruitzagen of hoe ze leefden.

Nelis was blij met de komst van ’t Roth op Facebook en het verzoek om medebeheerder te worden.

Oude foto’s

Nelis heeft nu meer tijd en zijn belangstelling voor ’t Roth is verder uitgegroeid. ’t Roth was vroeger een bekende oude wijk aan de Oost kant van Geldermalsen, een dorpje op zich.

De wijk had niet zo’n beste naam, maar het was een hechte gemeenschap. Tegenwoordig wordt ’t Rot aan de westzijde begrensd door de Randweg, vroeger begon ’t Roth aan het begin van de huidige Willem de Zwijgerweg. Die straat heette vroeger de Rooie weg, verbastering van Rothseweg.

Nelis: “Het is nu nog de tijd om het verleden te bewaren en de verhalen aan te horen. Als mensen foto’s beschikbaar stellen digitaliseer ik de foto’s en geef ik ze terug. Samen is nog veel te achterhalen. Het achterhalen van het verleden is een sport geworden, daarom zijn ook foto’s uit andere gehuchten of wijken welkom.”

Nelis begrijpt best dat ook hij niet het eeuwige leven heeft. Het vergaarde materiaal zal uiteindelijk komen in het centraal streekarchief. Het is geweldig de verhalen te horen van een jongen die is opgegroeid in zo’n berucht buurtschap. Facebook over 't Roth bewijst dat er veel belangstelling is voor het verleden.

Of dit buurtschap nu wordt geschreven als ’t Roth met een h of zonder. De verhalen zijn er niet minder om, of het nu de branden betreft die vaak plaatsvonden of het oprollen van een geheime distilleerderij.

Heeft u oude foto’s, met of zonder verhalen die zijn zeer welkom.

Meer informatie: nelis0055@gmail.com

Cees Hoogteyling

het is nu de tijd om het verleden te bewaren voor het nageslacht

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden