Kunstwerk Ad Arma
Kunstwerk Ad Arma (Foto: Merijn Koelink)

Expositie Tijd en Evenwicht

Tijd en Evenwicht is het thema van de tentoonstelling in het kerkje van Heesselt tijdens het WaardArt weekend van 26 en 27 september. In deze verwarrende Corona-tijd is ons evenwicht verstoord en moeten we op zoek naar een nieuwe balans. Zeven kunstenaars kregen het verzoek op dit thema door te denken.

Door Jacqueline Maris

Dik Kusters uit naburig Varik groeide op langs de Waal. Als kind was het landschap een ‘gebruiksobject’ voor hem; de schoonheid zag hij pas toen hij ging schilderen. Hij realiseerde zich dat mensen proberen de regie te behouden over hun natuurlijke omgeving. Bomen en planten worden keurig op rij gezet en in principe goed onderhouden. Zonder onderhoud volgt er verval; willekeurig gevormde natuur komt ervoor terug.

De natuur schept echter ook weer orde; met een ijzeren discipline wordt er opgeruimd. Uiteindelijk komt de omgeving terug in de originele staat en alles komt weer in evenwicht, zo stelt de schilder. Het feit dat je daar geen invloed op hebt is precies wat ons als mens uit evenwicht brengt. In zijn werk vind je dit bizarre evenwicht in kleur verbeeld; in de natuur hangt alles samen. En ook de mens heeft er een plek.

De veelzijdige Ad Arma gaat er ook van uit dat alles met elkaar verband houdt, dat alles één is. De kunstenaar licht toe dat hij de tijd ziet als ‘een oneindig eindpunt zonder begin’. Voor ons, tijdelijke mensen op aarde, is alles tijd, stelt de kunstenaar, maar vòòr de oerknal was er al wat en achter het uiterste universum zit ook nog beweging. Er is begin noch eind, alles stroomt door. Dat is De Natuur: ‘Onmogelijk te schilderen, maar ik zoek het toch’. Dat probeert hij ook in de serie ‘About Nature’ waarvan twee doeken in de kerk van Heesselt zullen hangen. Ad Arma’s advies is om het verstand thuis te laten en vooral op gevoel naar zijn werk te kijken. Het belooft een spannende tentoonstelling te worden.

De kerk in Heesselt is op 26 en 27 september open van 11 tot 5 uur. Er is koffie en thee voor u.

Onder leiding van torengids Pieter van der Schoot kan de toren worden beklommen.Via de uurwerkzaal kom je bij de klokkenstoel waar je door de galmgaten naar buiten kunt kijken en genieten van de omgeving. Pieter vertelt met veel enthousiasme over de geschiedenis van de toren. Zijn rijk geïllustreerde boekje ‘Een rondgang door de middeleeuwse toren van Heesselt’ - vormgegeven door dorpsgenoot Esther de Bruijn - is te koop.

Naast de expositie in het monumentale kerkje in Heesselt is er in het kader van de vijftiende WaardArt een atelierroute door de gemeente West Betuwe. U kunt kunstenaars in hun eigen ateliers aan het werk zien. Ook in de kerk in Heesselt zijn sommige van de kunstenaars aanwezig. Een bezoek is zeker de moeite waard!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden