Foto:

Klaar voor Groot Water Transport

‘’Vandaag (zaterdag 12 september, red.) ben ik aanwezig bij de laatste eindoefening van het nieuwe groot water transport GWT bij brandweer Geldermalsen.’’ 

Geldermalsen - ‘’Dit GWT systeem staat sinds enkele weken in de kazerne van Geldermalsen gestationeerd, vertelt Ron Bambacht van de brandweer Geldermalsen. Het systeem is door de Veiligheidsregio aangekocht voor waterlevering bij grote branden waar weinig of geen bluswater voorhanden is, het kan zelfs ingezet worden bij hoogwater om ondergelopen gebieden droog te pompen. Dit systeem kan tevens ingezet worden in andere regio’s voor bijstand, indien daar bij grootschalig brandweer optreden niet voldoende pompcapaciteit voorhanden is.

Wie de Facebook pagina van Brandweer Geldermalsen volgt zal reeds gezien hebben dat het systeem beoefent moest worden om de leden van de groep opgeleid te krijgen om er veilig en verantwoord mee uit te kunnen rukken. Het systeem levert tot aan 11.000 liter water per minuut. Ter illustratie: de meeste zwembaden die in de achtertuinen hebben gestaan afgelopen zomer zouden binnen 1 minuut gevuld zijn. Het water wordt verplaatst in enorme slangen met een diameter van 21 cm. In één meter slang zit 32 liter water. En dan voor te stellen dat het totale GWT-systeem 3 kilometer slang bevat. Even snel uitgerekend betekent het dat de volle slang ruim 96.000 kilo weegt.

Het systeem dat in Nederland de standaard moet worden is in Gelderland-Zuid als één van de eerste regio’s uitgerold en Geldermalsen is dus één van de eerste korpsen in Nederland die volwaardig is opgeleid in het systeem. Een hele knappe prestatie zegt Bambacht. Het systeem is in de Corona tijd binnengekomen en de bedoeling was dat iedereen het onder de knie zou hebben voor 1 oktober 2020. Drie kerninstructeurs van het korps Geldermalsen hebben er voor gezorgd dat ondanks de restricties als gevolg van Corona, er toch in kleine groepjes is getraind en dat door het enthousiasme van de gehele groep we het voor elkaar hebben gekregen. Alle 32 groepsleden zijn dus ruim voor 1 oktober opgeleid en klaar om het systeem in te zetten.

Afgelopen maandag waren we te gast bij de AVRI. Vandaag staan we op het bedrijfsterrein van SAB om de oefensessies af te kunnen ronden. Brandweer Geldermalsen wil deze bedrijven hartelijk bedanken voor hun medewerking. Zonder hulp van dergelijke bedrijven kunnen wij niet oefenen.

We hopen dat het systeem over enkele weken op volledige uitruksterkte staat omdat er nog enkele kleine aanpassingen aan het systeem gedaan moeten worden. Deze komen voort uit de kennis en ervaring die er in Geldermalsen met het systeem is opgedaan. Daar kan de rest van Nederland ook mooi gebruik van maken zegt de groepschef Jan van Zee afsluitend.’’

(foto’s en tekst: Ab Donker fotografie)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden