• Alles
 • (4)
  Algemeen
 • (1)
  Lezingen
 • (2)
  Bijeenkomst
 • (5)
  Theater
 • (1)
  Muziek
 • (11)
  Cursus-Workshop

Zien, doen en proeven in de Heemtuin!

zaterdag 1 augustus 15:00 t/m 18:00 uur

Ingrid Geesink

Zien, doen en proeven in de Heemtuin!

Om een zomer van kunst en cultuur te vieren op anderhalve meter afstand vindt op zaterdagmiddag 1 augustus een smakelijke proeftuin plaats in de Heemtuin in Geldermalsen. Bezoekers zijn welkom om gratis te proeven van de lokale planten die de Heemtuin te bieden heeft, in een wildpluktocht te leren over de bijzondere eigenschappen en zich te laten inspireren tot het maken van kunst met deze planten in een workshop. Voor deze middag zoeken culturele organisaties Ode aan de Linge en Waard Art actief de samenwerking met elkaar op en met bezoekers en bewoners van West Betuwe. De proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door ‘de culturele zomer’ van de gemeente West Betuwe. Alle activiteiten vinden plaats in de buitenlucht en volgens de RIVM richtlijnen.

Workshop inheemse planten proeven en drukken

De Heemtuin bestaat al sinds 1977 en is aangelegd met typische Betuwse planten en bomen. De plek is nog steeds een stille oase aan de rand van het centrum waarin het fijn dwalen is door de paadjes en het groen. Om de lokale flora beter te leren kennen en waarderen organiseren we activiteiten waarin we ‘proeven’ van het groen dat de Heemtuin te bieden heeft. Dat doen we met twee specifieke activiteiten:

• Ten eerste door een wildpluktocht te organiseren met kenners van de planten door de Heemtuin, waarin de culinaire eigenschappen van de planten worden toegelicht en er kan worden geproefd (voor zover verantwoord en niet al te giftig). Een culinair expert met kennis van zaken leidt de plukwandeling.

• Ten tweede door kunst te maken met de aanwezige planten in de vorm van plantdrukken en het werken met biologische kleurstoffen en bio-inkten. Een lokale kunstenaar leidt de plantdruk workshop en geeft toelichting bij het gebruik van natuurlijke materialen als grondstof om te kleuren, tekenen en drukken.

De culturele reistafel: standplaats Heemtuin

Tijdens bijeenkomsten van het cultuurplatform en de gemeente West Betuwe afgelopen jaar zijn verschillende ideeën geopperd om de kernen van de nieuwe gemeente te verbinden door kunst en cultuur. Een van de ideeën is de culturele reistafel. Deze tafel is inmiddels een feit, en zal als centrale ontmoetingsplek dienen in de Heemtuin. De tafel wordt gedekt met lokaal fruit, de opbrengst van de pluktocht in de Heemtuin, divers eten en drinken, en nodigt uit om aan te schuiven en na te praten – uiteraard op anderhalve meter.

Organisaties werken samen voor kunst en cultuur

De corona-crisis laat de kwetsbaarheid zien van kunst- en cultuurmakers, maar ook de creativiteit om samen mooie dingen te blijven maken. Daarom willen de culturele organisaties Ode aan de Linge en Waard Art samen werken aan deze activiteit, om op die manier krachten te bundelen, de bestaande netwerken te mobiliseren en samen een inspirerend programma te bieden aan bewoners en bezoekers.

Corona maatregelen

Bij de activiteiten houdt de organisatie rekening met het naleven van de RIVM regels, zoals de anderhalve meter afstand. Alle activiteiten vinden plaats in de buitenlucht. De plukwandeling en de workshop worden zo nodig aan een maximum aantal deelnemers gebonden om voldoende afstand te kunnen houden.

Locatie

De Heemtuin in Geldermalsen, Koppelsedijk

Datum en tijd

Zaterdag 1 augustus 15.00 – 18.00 uur

De proeftuin is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.Ingrid Geesink
deel deze activiteit

Locatie

de Heemtuin
Geldermalsen
Koppelsedijk
4191lc


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden