• Alles
  • (2)
    Algemeen
  • (4)
    Cursus-Workshop

College van atoomfysicus Prof. Turkenburg over kernenergie

woensdag 19 mei 19:30 uur

Foto:

Coöperatie Duurzaam West Betuwe organiseert op 19 mei het gratis online college ‘Alles wat je wil weten over kernenergie’. Hoogleraar en atoomfysicus Wim Turkenburg vertelt over hoe kernenergie gemaakt wordt en over de mogelijkheden voor ons land en de gevaren.

Het is inmiddels 10 jaar geleden dat de kernramp in Fukushima plaatsvond. Kernenergie is lang een onderwerp geweest dat werd gemeden, maar het afgelopen jaar kwam het steeds vaker in het nieuws. Het was zelfs een thema in diverse verkiezingsprogramma’s en Groningen stond weer op z’n kop toen Mark Rutte het idee opperde om daar een kerncentrale te bouwen.

In Zweden, Duitsland, België en Frankrijk worden kerncentrales gesloten maar in Finland, Engeland, Oost-Europa en ook Frankrijk worden toch weer nieuwe kerncentrales gebouwd. In Nederland gaat de discussie over het bouwen van nieuwe centrales om in 2040 en 2050 de klimaatdoelen te halen. Het voordeel is namelijk dat bij de opwekking van kernenergie geen broeikasgassen vrijkomen. Veel mensen vragen zich af hoe het nu precies zit: ‘Hebben we kernenergie nodig?, Zijn kerncentrales niet erg gevaarlijk?, Kunnen we zo’n centrale wel betalen?’. ‘En hoe lang duurt het om er een te bouwen en wat doen we met het nucleair afval?’. Ook praten mensen vaak over ‘de thoriumcentrale’ die veel aantrekkelijker zou zijn. Wat is dat voor een kerncentrale en wanneer komt die beschikbaar?

Tijd dus voor een college van een onafhankelijke deskundige. Op woensdagavond 19 mei van 19.30 - 20.45 uur geeft atoomfysicus Wim Turkenburg, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht op het gebied van energie en klimaat, een lezing waar iedereen welkom is. Of je nu een zogenaamde dummy bent of als een deskundige bij de gemeente werkt in een rol die aan duurzaamheid raakt.

Op een toegankelijke manier vertelt hij over de mogelijkheden en risico’s van kernenergie. Tijdens de avond is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Je kan je aanmelden voor de lezing via

www.duurzaamwestbetuwe.nl


deel deze activiteit

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden