• Alles
 • (6)
  Overig
 • (1)
  Theater
 • (4)
  Inloop-Opendag
 • (1)
  Muziek
 • (4)
  Cursus-Workshop
 • (10)
  Kinderevenement

Hildo Krop, van bakker tot beeldhouwer

donderdag 26 november 14:00 uur

Foto:

Kunstlezing op donderdag 26 november (14.00 uur) over de beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970), verzorgd door Lisette le Blanc. Entree: 12.50 euro.

Neerijnen - Lisette zal tevens in gaan op de traditie van het ornament in de architectuur. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Hildo Krop overleed, een reden om extra aandacht te geven aan zijn werk. Zo is er bijvoorbeeld een fototentoonstelling in het Architectuur Centrum Amsterdam en worden er wandelingen door Amsterdam Zuid georganiseerd. Hildo was een zoon van de Steenwijkse bakker Hein Krop en Johanna Louisa Cordes. Van moederskant kwam hij uit een kunstzinnige familie; zijn grootvader was fotograaf en tekenleraar en twee ooms schilderden en fotografeerden. Aanvankelijk zou hij ook banketbakker worden, net als zijn vader. Hij ging boetseerlessen volgen, om de koopwaar in de winkel van zijn vader extra attractief te maken door die te decoreren met marsepeinen figuurtjes. Hij werkte in België, Frankrijk en Italië. In 1906 kwam hij als kok in dienst van een echtpaar in Engeland. Hier werd zijn talent als tekenaar ontdekt en volgde hij een zomercursus beeldende kunst in Londen. Hij was in 1910 korte tijd tekenleraar aan de HBS in Haarlem. Van de beeldhouwer John Rädecker leerde hij steenhouwen. In 1912 reisde hij via Rome naar Parijs. Hier raakte hij bevriend met Ossip Zadkine, die hem leerde beeldhouwen. Eind 1912 keerde hij terug naar Amsterdam, waar hij aan het werk ging in een meubelfabriek en zich bekwaamde in het houtsnijden.
Zijn eerste belangrijke opdracht was een project in Amsterdam voor zes rederijen, beter bekend als het Scheepvaarthuis (nu Grand Hotel Amrâd).Zijn carrière maakte daarna een vliegende start, hij kreeg van de Dienst Publieke Werken in Amsterdam een vast dienstverband en werd zelfs officieel stadsbeeldhouwer. Veel werken van hem zijn dan ook in Amsterdam te bewonderen, maar ook buiten de hoofdstad kreeg hij veel opdrachten. Krop werd in 1959 gelauwerd met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945. In zijn geboorteplaats Steenwijk is in een Jugendstil villa het Instituut Collectie Krop gevestigd, waar te zien is hoe veelomvattend zijn oeuvre is.

Hans Baars, Stroomhuis Neerijnen


deel deze activiteit

Locatie

Stroomhuis Neerijnen
Neerijnen
Van Pallandtweg 1 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden